Ga naar de inhoud
Blackpool

'Sorry, iets te laat', boek na 45 jaar terug in Britse bibliotheek

Het bewuste boek. Beeld © Blackpool Libraries Facebook

"Sorry, ik ben een beetje laat." Met die woorden bracht een vrouw in het Engelse Blackpool een boek terug bij de bibliotheek waar ze het ruim 45 jaar eerder had geleend.

Ze was het tegengekomen toen ze haar huis aan het opruimen was. Het boek, Tolkiens wereld, werd 16.683 dagen te laat ingeleverd. Het had op 13 maart 1978 teruggebracht moeten worden. 

Geen boete

De bibliothecaresse was op zijn zachtst gezegd verbaasd over het feit dat het boek toch nog terugkwam op de plaats waar het thuishoort. "Het is maar goed dat we geen boetes meer geven", zei ze tegen de wat bedremmelde leenster van het boek, aldus BBC News. 

De vrouw haalde geregeld boeken bij de bibliotheek omdat die zo lekker dicht bij haar werk lag. Toen het bedrijf waar ze werkte verhuisde, bracht ze alle geleende boeken terug, dacht ze. Maar naar nu blijkt bleef er één boek achter in haar woning.

Plaat
Lees ook
Plaat Bob Dylan 48 jaar te laat ingeleverd bij Amerikaanse bibliotheek

In de tijd dat de vrouw het boek leende, stond er een boete van 1 penny per dag op het overschrijden van de leentermijn. Maar in 2019 werd het boetesysteem afgeschaft.