Ga naar de inhoud
Ongebruikelijke trip

Reddingsheli haalt Braziliaan net op tijd van berg voor orgaandonatie

De 48-jarige Ricardo kreeg een nieuwe nier dankzij de snelle reddingsactie. Beeld © Reuters

Een man in Brazilië heeft een nieuwe nier gekregen dankzij een wel heel bijzondere reddingsoperatie. De 48-jarige Ricardo Oliveira liep in een afgelegen berggebied toen na negen jaar wachten het verlossende telefoontje kwam: er was eindelijk een orgaan voor hem beschikbaar. De lokale brandweer twijfelde geen moment en kwam Oliveira zonder dat met hem te overleggen in een helikopter halen.

"Bij orgaandonaties telt elke seconde", legt Márcio de Sousa, die als arts bij de transplantatie betrokken was, aan de Braziliaanse krant Tribuna de Minas uit. "Vaak wordt daarom een orgaan met spoed getransporteerd, maar dit keer kwam de patiënt onze kant op."

In 1999 al nieuwe nier 

Ricardo Oliveira, een wandelgids in een berggebied in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, kreeg in 1999 al eens een nieuwe nier van zijn broer vanwege een nierziekte. Door complicaties werkte dat orgaan niet meer goed en de 48-jarige Oliveira wachtte inmiddels al negen jaar op een nieuwe transplantatie.

Hoogste
Lees ook:
Hoogste aantal orgaandonaties ooit in 2022

Afgelopen weekend kwam het verlossende telefoontje: er was een orgaan beschikbaar en hij moest zo snel mogelijk naar het ziekenhuis in de Braziliaanse stad Juiz de Fora komen. "Dat was onmogelijk, omdat ik eerst al zeker vier uur moest wandelen om uit het berggebied te komen", legt Oliveira uit. "Ik kon nooit op tijd in het ziekenhuis zijn."

Slecht telefoonontvangst

De dialysekliniek waar hij behandeld wordt, kreeg hoogte van het probleem en besloot in actie te komen. De lokale brandweer werd gebeld en die aarzelde geen moment: er werd een reddingshelikopter de bergen in gestuurd om Olieveira op te halen. Hij was daar niet van op de hoogte gebracht: door slecht telefoonontvangst kon hij niet meer gebeld worden.

"Als hij niet op tijd in het ziekenhuis was geweest, zou hij orgaan niet gekregen hebben", zegt brandweerwoordvoerder Fabio Contreiras over de spontane redding.

Op tijd

Olieveira kwam door de actie op tijd aan in Juiz de Fora en de orgaantransplantie verliep zonder problemen. Arts De Sousa zegt dat transplantaties altijd 'een race tegen de klok' zijn, maar dit keer stond er wel extra veel druk op.

"Alle emoties raasden door elkaar heen", zegt Olieveira over de geslaagde operatie. "Ik wist niet wat me overkwam en had geen idee of ik moest lachen of huilen. Het was het grootste avontuur van mijn leven."