Ga naar de inhoud
1000 euro prijzengeld

Wie wordt kampioen lang in bed liggen? Nog vier luiwammesen in de race

Deelnemers van de slaapwedstrijd eerder deze maand Beeld © Getty Images

Wie het laatst opstaat, wint duizend euro. Zo eenvoudig is de satirische wedstrijd die wordt georganiseerd in een bed and breakfast in Montenegro. Inmiddels duurt de wedstrijd al ruim een maand. Er zijn nog vier luiwammesen in de race.

De wedstrijd wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden in het dorp Brezna. "De wedstrijd is een grap over het stereotype dat Montenegrijnen lui zijn en we wilden iets organiseren dat niemand anders heeft", zegt organisator Radonja Blagojevic. Bijna alle deelnemers zijn Montenegrijnen, maar er doen ook Oekraïners, Russen en Serviërs mee. 

Telefoon is toegestaan 

Wie gaat zitten of staan, wordt gediskwalificeerd. Wel mogen de deelnemers lezen, hun telefoon gebruiken en bezoek ontvangen. Sinds dit jaar is er ook een nieuwe regel: na iedere acht uur mogen ze een kwartier pauze nemen om naar het toilet te gaan. 

Die wijziging in het reglement is waarschijnlijk de reden dat de deelnemers het dit jaar zo lang volhouden. Tot dit jaar stond het record op vijf dagen. Nu zijn ruim een maand na de start nog 4 van de 21 deelnemers over. 

Verband
Lees ook:
Verband tussen snurken en hartritmestoornissen: 'Ook bij jongeren'

Voor een van de deelnemers, de 33-jarige Jovan Crncanin uit Servië, was het prijzengeld aanvankelijk de enige reden om mee te doen. "Nu ben ik hier voor mijzelf, om mijn eigen grenzen te verkennen." Zijn tegenstrever Gordana Filipovic probeert er op aanraden van het thuisfront het beste van te maken. "Mijn man zei tegen me: 'Vrouw, je bent met vakantie. Ga liggen en geniet.'"

Bekijk ook: Gezin verruilt slaapkamer voor achtertuin

01:31
Wakker worden in de frisse buitenlucht, gewekt door de zon en fluitende vogels: familie Van Schie uit Haarlem vindt het fantastisch. Het liefst slapen ze het hele jaar buiten, dus in de koudere maanden pakken ze de deken erbij.