Ga naar de inhoud
Ontvoering en verkrachting

Herdenkingstuin opent op plek oude huis kindermoordenaar Dutroux

De herdenkingstuin op de plek waar het oude huis van Dutroux stond. Beeld © ANP / AFP

België opent vandaag een herdenkingstuin op de plek waar de beruchte seriemoordenaar Marc Dutroux zijn jonge slachtoffers gevangen hield, ruim 25 jaar na zijn misdaden. Autoriteiten in de stad Charleroi braken vorig jaar het 'huis van de verschrikkingen' af waarin Dutroux kinderen martelde en verkrachtte in een geluiddichte kerker.

De ouders van twee van zijn slachtoffers, Julie Lejeune en Melissa Russo, zullen aanwezig zijn om de met bomen gevulde tuin formeel in te huldigen. De tuin is versierd met een muurschildering van een kind dat een vlieger de lucht in ziet gaan.

Levenslange gevangenisstraf

Dutroux, nu 66 jaar oud, kreeg in 2004 een levenslange gevangenisstraf wegens onder meer moord, ontvoering en verkrachting waarbij zes meisjes en jonge vrouwen betrokken waren in de periode tussen 1995 en 1996.

Het bescheiden rode bakstenen gebouw in de buitenwijk Marcinelle van Charleroi werd berucht toen Dutroux in augustus 1996 de politie naar twee ontvoerde tienermeisjes van 14 en 12 jaar leidde, die ineengedoken in de kelder zaten.

Die kelder is overigens wel bewaard gebleven, omdat hij mogelijk nog nuttig kan zijn in eventueel toekomstig onderzoek.

Uithongering

Niet veel later bleek dat Dutroux ook de 8-jarige Julie en Melissa gevangen had gehouden. Hun lichamen werden begraven op een terrein in het dorp Sars-la-Buissière gevonden.

Uit een autopsie bleek dat ze waren uitgehongerd. Ook het huis waar Julie en Melissa vastzaten, is dit jaar gesloopt.

Kindermoordenaar
Lees ook:
Kindermoordenaar Marc Dutroux wil uit de isolatie waar hij al 26 jaar in zit

Eerder vrijgelaten

De publieke schok veranderde in woede toen niet alleen bleek dat de politie een reeks aanwijzingen had gemist, maar ook dat Dutroux in 1992 uit de gevangenis was vrijgelaten nadat hij slechts drie jaar van een gevangenisstraf van dertien jaar had uitgezeten voor de ontvoering en verkrachting van vijf meisjes.

Dutroux verzocht in 2020 om voorwaardelijke vrijlating, maar dat verzoek werd afgewezen toen een psychiatrisch rapport concludeerde dat hij gevaarlijk bleef. Zijn ex-vrouw Michelle Martin, die medeplichtig werd bevonden, en een andere mede-samenzweerder, zijn al vrijgelaten uit de gevangenis.

Tien
Lees ook:
Tien jaar na vrijlating is ex-vrouw Dutroux nu écht vrij