Ga naar de inhoud
Pony's in militair vliegtuig

Oostenrijkse minister die met Poetin danste, vertrekt naar Rusland

De Oostenrijkse oud-buitenlandminister Karin Kneissl op haar bruiloft met Poetin. Beeld © ANP / EPA

De Oostenrijkse oud-minister van Buitenlandse Zaken, Karin Kneissl, is naar Rusland verhuisd. Ze is via Syrië naar Sint-Petersburg gereisd en haar pony's zijn vorige week door een Russisch militair toestel opgehaald. In 2018 gingen beelden van Kneissl die op haar bruiloft met Vladimir Poetin danste de hele wereld over. Het kostte haar uiteindelijk haar baan.

Karin Kneissl was in 2018 nog de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken toen ze de Russische president Vladimir Poetin uitnodigde op haar bruiloft.

Poetin kwam naar het zuidoosten van Oostenrijk en danste daar met Kneissl. De beelden gingen de hele wereld over en het kwam haar op flinke kritiek te staan: critici vonden dat ze haar geloofwaardigheid als buitenlandminister te grabbel had gegooid.

'Verbannen'

In 2019 trad Kneissl af en een jaar later verhuisde ze eerst naar Frankrijk en vervolgens naar Libanon. Ze begon als columnist en commentator voor Russia Today, een Russische staatszender die wordt gezien als een van de propagandamachines van Poetin.

Kim
Lees ook:
Kim nodigt Poetin uit voor bezoek Noord-Korea, Russische president stemt in

Kneissl zegt dat ze besloten heeft naar Rusland te verhuizen om een denktank te leiden aan de universiteit van Sint-Petersburg. Aan onder meer de BBC wilde ze verder niet uitleggen waarom ze naar Rusland gaat. Op sociale media zei ze alleen dat ze in Libanon woonde om te 'overleven' nadat ze uit Frankrijk was 'verbannen'.

"Vanwege de sancties gingen er geen vluchten naar Rusland", schrijft Kneissl, die zegt dat ze ook DHL niet kon gebruiken voor de verhuizing. "Ik kreeg de optie om met een Russische transportvliegtuig via Syrië naar Rusland te reizen en ben daar zeer dankbaar voor."

Pony's zijn meegegaan

De Oostenrijkse oud-minister is een fervent dierenliefhebber en heeft ook twee pony's meeverhuisd. Dat kon volgens buitenlandse media met een Russisch militair transportvliegtuig dat in Syrië was om manschappen te vervoeren.

In 2021 trad Kneissl toe tot de raad van het bestuur van het Russische oliebedrijf Rosneft. Ze stopte vorig jaar alweer met die functie vanwege de sancties door de oorlog in Oekraïne.

Bekijk ook: Boas rende van Amsterdam naar Kyiv

01:50
Het is Boas gelukt: in 51 dagen van Amsterdam naar de Oekraïense hoofdstad rennen. Het doel? Bewustwording creëren en geld inzamelen om ambulances te doneren.