Ga naar de inhoud
250 euro boete

Onkruidtrekker voor de rechter: 'Niet iedereen mag zomaar planten weghalen'

Onderhoud aan de plantsoenen in het Brabantse Oisterwijk. Beeld ter illustratie. Beeld © Ton Toemen Fotografie

Een 28-jarige man uit het Limburgse Swalmen is vrijgesproken van baldadigheid door de rechtbank in Roermond. Agenten betrapten de man vorig jaar 'op heterdaad' bij het uittrekken van onkruid in een perkje in de straat waar hij woont. Hij kreeg wegens 'baldadigheid' een boete van 250 euro, maar stapte naar de rechter omdat hij de gang van zaken 'absurd' noemt.

In hun politierapport schreven de agenten gezien te hebben dat de verdachte een plant uit een groenstrook trok. "Hierdoor ontstond er nadeel voor de plant, aangezien deze niet meer de grondstoffen tot zich kon nemen nu de wortels zich niet meer in de grond bevonden. Ook ontstond hierdoor nadeel voor het plantsoen, aangezien het er niet meer netjes en ordelijk uitzag nu er één plant tussenuit was getrokken."

Wegbranden
Lees ook:
Wegbranden onkruid gaat mis: zes auto's in vlammen op

"De omschrijving was zo formeel dat het moeilijk is om niet meteen in de lach te schieten", zegt advocaat Hakan Külcü, die samen met Melissa Uslu de verdachte bijstond. In de rechtbank liet Uslu de rechter een foto zien, waaruit volgens haar duidelijk blijkt dat de uitgetrokken plant onkruid was.

"Het was een ander verhaal als cliënt een rozenstruik had uitgetrokken. Iemand die onkruid verwijdert, en daarvoor wordt beboet... Als dit baldadig is, dan zijn alle vuilnismannen baldadig, evenals plantsoenwerkers. Deze man verdient een lintje van de koning, en geen boete", aldus Uslu, die om vrijspraak vroeg.

Asociaal gedrag

Het Openbaar Ministerie (OM) sprak van een lacherige sfeer in de zittingzaal, maar zei dat het om meer ging dan alleen het trekken van een stukje onkruid uit een plantsoen. Volgens het OM 'is het niet de bedoeling dat Jan en alleman planten uit een perkje gaan trekken', aldus de officier van justitie. Het is volgens haar asociaal gedrag.

Omdat de verdachte geen strafblad heeft eiste de officier in plaats van een geldboete schuldigverklaring zonder straf. Volgens het OM heeft de man nadeel aan de plant aangericht, wat strafbaar is, maar de rechter ging daar niet in mee en sprak de man vrij.