Ga naar de inhoud
In verzorgingstehuis

95-jarige overleden die door Australische agent werd getaserd

Clare Nowland, hier in 2008. Beeld © ANP / AP

De hoogbejaarde Australische vrouw Clare Nowland (95) is overleden in een verzorgingstehuis in Australië. Zij werd een week geleden door een politieagent met een taser geraakt nadat ze verdwaasd met een mes rondliep. Sindsdien lag ze in kritieke toestand in het ziekenhuis. De agent die haar taserde is gearresteerd.

De politie van New South Wales meldde vandaag aan Australische media dat de 95-jarige vrouw 'omringd door haar familieleden gestorven is'. Een week geleden werd Clare Nowland door een agent getaserd.

Dementerend

Dat gebeurde in het dorp Cooma, zo'n honderd kilometer ten zuiden van hoofdstad Canberra. Medewerkers van de zorginstelling waar de vrouw in verbleef, hadden de politie gebeld omdat ze niet wisten wat ze met haar aan moesten. Ze was dementerend, liep al uren rond en had een gekarteld steakmes meegenomen uit de keuken.

Politie
Lees ook:
Politie Australië tasert hoogbejaarde vrouw (95) met looprek

"Op het moment dat ze getaserd werd, liep ze op de politie af", zei de politiecommissaris vorige week over het incident. "Je zou kunnen zeggen: met beperkte snelheid. Ze liep met een looprek, maar ze had een mes."

'Een schande'

Nowland was zo'n 1,58 meter lang en woog zo'n 43 kilo. "Dit is een schande", zeiden haar familieleden via een woordvoerder tegen buitenlandse media. "Tasers schakelen stieren en volwassen mannen uit. Dit is een fragiele vrouw." Het incident zorgde voor grote ophef in Australië.

De 33-jarige agent die de taser inzette, zit vast voor mishandeling.

Verpleeghuizen
Lees ook:
Verpleeghuizen voor mensen met dementie worstelen met opendeurenbeleid