Ga naar de inhoud
Grootste schenking ooit

Anonieme donateur schenkt 12,5 miljoen aan het Rijksmuseum

De tuin van het Rijksmuseum. Beeld © ANP / Kim van Dam

Een onbekende particulier schenkt het Rijksmuseum de komende jaren in totaal 12,5 miljoen euro voor beeldententoonstellingen in de tuin. Het gaat om de grootste particuliere gift uit de geschiedenis van het museum. De gever van het bedrag wil anoniem blijven.

Het museum maakte dit gisterenavond bekend. De schenker steunt de tentoonstelling in de historische tuinen al sinds 2013. Sindsdien zijn er elk jaar vrij toegankelijke exposities van kunstenaars te zien, zoals werken van Louise Bourgeois, Giuseppe Penone en Barbara Hepworth. 

Het museum laat weten dat met de donatie de jaarlijkse beeldententoonstelling voor de komende tien jaar is verzekerd.

Tuinen vrij toegankelijk

Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits zegt tegen het Parool: "Dit is fantastisch. Hierdoor kunnen we de komende jaren doorgaan met het organiseren van de tuintentoonstellingen met werk van vooraanstaande kunstenaars."

"Sterker nog, we kunnen door deze prachtige gift moderne en hedendaagse kunst van het hoogste niveau naar de museumtuinen halen en voor iedereen vrij toegankelijk houden. Zelfs als je langs het museum wandelt of fietst, op weg naar werk, krijg je een glimp van briljante kunstwerken te zien."

Bekijk ook: bijna alle schilderijen van Johannes Vermeer in het Rijksmuseum

01:56