Ga naar de inhoud
Eerste in de geschiedenis

Veteraan met geamputeerde benen bereikt top Mount Everest

Hari Budha Magar tijdens een interview voordat hij aan de klim begon. Beeld © ANP / AFP

Een voormalig Britse soldaat van Nepalese afkomst, een zogenoemde Gurkha, die beide benen verloor in Afghanistan heeft bergbeklimmingsgeschiedenis geschreven na het beklimmen van de top van de Mount Everest. Hij is de eerste persoon in de geschiedenis die het gelukt is om met twee geamputeerde benen de hoogste berg van de wereld te beklimmen.

Hari Budha Magar, afkomstig uit Canterbury, Engeland, bereikte afgelopen vrijdag om 15.00 uur de top van 's werelds hoogste berg, nadat hij op 17 april aan de klim was begonnen – precies 13 jaar nadat hij zijn benen was verloren door een explosie in Afghanistan.

IJskoude omstandigheden

Budha Magar moest samen met zijn team achttien dagen wachten in het Everest-basiskamp totdat het weer opklaarde en ze op pad konden. Eenmaal op de weg naar boven werden de veteraan en zijn team geconfronteerd met ijskoude omstandigheden en zagen ze twee dode lichamen die naar beneden werden gesleept.

In gesprek met het persbureau van het Mount Everest-basiskamp zei hij: “Mijn jassen waren allemaal ijskoud. Het was allemaal bevroren. Zelfs ons water, dat we als heet water in een thermoskan hadden gedaan, was bevroren en konden we niet drinken."

Hij vervolgde: “Toen ik naar beneden kwam, hadden we geen zuurstof meer. De jongens kwamen met zuurstof en we kregen zo'n dertig, veertig minuten aan zuurstof, terwijl we nog ongeveer twee tot drie uur nodig hadden om beneden te komen." 

Niemand
Lees ook:
Niemand beklom de Mount Everest vaker dan deze Nepalese berggids

Ondanks het spannende einde lukte het het team om heelhuids beneden aan te komen.

Niet welkom op Mount Everest

Budha Magars plan om de Mount Everest te beklimmen ontstond in 2018. Destijds was het echter nog niet mogelijk om dit te doen, aangezien blinden en mensen met amputaties van de hoogste berg werden geweerd in een poging het aantal klimmers dat op de top sterft te verminderen.

De veteraan voerde campagne om het verbod te laten verwijderen, zodat hij aan zijn poging kon beginnen.

File
Lees ook:
File op de Mount Everest: iedereen kan 'm beklimmen (en doet dat blijkbaar ook)