Ga naar de inhoud
Van Polen naar Maastricht

Belgische motorrijder ziet 15 landen in 24 uur, eindigt in Nederland

Thierry Sarasyn: "België heeft de slechtste wegen van Europa."

De Belgische motorrijder Thierry Sarasyn heeft iets gedaan wat volgens hem nog niemand anders lukte: hij reed in 24 uur tijd door 15 landen. Zijn tocht begon vrijdagavond in Polen, zaterdagavond reed hij net onder Maastricht ons land binnen. 'Ik kom altijd graag in Nederland, maar vandaag nog liever dan anders.'

De 56-jarige Thierry Sarasyn vertrok vrijdagavond om 22.00 uur vanuit het Poolse Koniakow. In de uren die volgde reed hij via Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en België naar Nederland.

Hij kwam hier vanavond even na 20.00 uur over de grens en had toen zo'n 2200 kilometer afgelegd.

Iedere 300 kilometer tanken

Op het begin na reed Sarasyn de hele tocht alleen. "Ik werd de eerste 300 kilometer begeleid door een busje dat benzine bij zich had omdat ik vreesde dat de tankstations dicht zouden zijn", zegt de Belg. "Ik moet met mijn motor zo'n beetje iedere 300 kilometer tanken."

Het regende flink, maar verder verliep de eerste helft van de tocht soepel. "Doel van deze missie is om mensen duidelijk te maken hoe leuk, comfortabel en makkelijk motorrijden kan zijn."

Het werd even spannend in Oostenrijk, waar een tunnel door een ernstig ongeval gesloten was. Uiteindelijk stond de Belg daar een uur te wachten. "Dat was het langste uur van mijn leven, omdat ik niet wist wanneer de tunnel weer open zou gaan."

Geen officiële wereldrecordpoging

Sarasyn kwam uiteindelijk met twee uur speling de grens over en heeft zo zijn eigen record van vorig jaar verbroken. Toen reed hij op één dag door dertien landen. Het gaat niet om een officiële wereldrecordpoging voor het Guinness book of World Records: de organisatie accepteert omwille van de veiligheid geen recordpogingen op motoren op de openbare weg.

Voor de Belg maakt het niets uit. Een zestiende land toevoegen is volgens hem simpelweg onmogelijk en op een ander continent liggen de landen niet zo dicht bij elkaar. 

Belgische wegen

Hij is blij dat de tocht achter de rug is en benadrukt hoe fijn hij het vond die in Nederland te eindigen. "Vooral omdat de wegen hier zo goed zijn", grapt hij. "Na vijftien landen realiseer ik me dat België de slechtste wegen van Europa heeft. En ik ben een Belg, dus ik kan het zeggen."

Bekijk ook: Merle breekt zwemrecord en zamelt intussen plastic in

01:44
Merle heeft een wereldrecord te pakken: met een zeemeerminnenvin zwom ze ruim 48 kilometer door de Biscayne Bay in de Amerikaanse staat Florida. Intussen haalde ze bijna 10 kilo plastic op.