Ga naar de inhoud
Niet zo lang

Goedgemanierd of belachelijk? Trudeau spreidt zijn benen in Zuid-Korea

De Canadese premier Justin Trudeau deze week in Seoul. Beeld © ANP / EPA

Wat nou als je een stukje langer bent dan de politicus waar je mee op de foto moet? Het overkwam de Canadese premier Justin Trudeau deze week in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Hij spreidde zijn benen. Die actie kwam hem op zowel lof als kritiek te staan.

Het probleem waar Justin Trudeau mee kampte, zal voor sommige Nederlanders ook herkenbaar zijn.

De Canadese premier was voorafgaand aan de G7-top in Seoul, waar hij een toespraak gaf voor het nationale parlement. Voordat het zover was ging hij met de Zuid-Koreaanse politicus Kim Jin-pyo op de foto.

Bukken of op tenen

Kim ging – al grappend – op zijn tenen staan, om het lengteverschil van zo'n 20 centimeter tussen de twee leiders te verbloemen, schrijft The Guardian. Trudeau bukte zich toen even tot Kims niveau, wat de Koreaanse delegatie aan het lachen maakte.

Middelvinger
Lees ook:
Middelvinger opsteken grondrecht? In Nederland kun je een fikse boete krijgen

Vervolgens besloot Trudeau zijn benen te spreiden om zo tot bijna gelijke hoogte met Kim te komen. In Zuid-Korea staat dit bekend als 'manner legs' ('goedgemanierde benen').

In Zuid-Koreaanse media wordt Trudeau geprezen om zijn actie. Kranten schrijven over een 'hartverwarmend tafereel' en een 'zorgzame instelling'. In eigen land klinkt er ook kritiek. Zo zou de premier Canada volgens het conservatieve True North 'opnieuw in de verlegenheid hebben gebracht'.

Vaker in opspraak

Het is namelijk niet voor het eerst dat Trudeau in opspraak komt om zijn contact met wereldleiders. In 2016 haalde hij de handen van de Amerikaanse en Mexicaanse presidenten door de war toen hij ze tegelijkertijd probeerde te begroeten.

Eind vorig jaar trof Trudeau de pissige Chinese president Xi Jinping, die de Canadees tot de orde riep. "Alles wat wij besproken hebben is naar de pers gelekt en dat is ongepast", zei Xi toen. Bekijk dat fragment hier:

Chinese president Xi openlijk pissig op Canadese premier

00:34
De Chinese president Xi heeft Trudeau via zijn vertaler verweten 'niet oprecht' te zijn. Dat gebeurde in de marge van de G20-top op het Indonesische eiland Bali.