Ga naar de inhoud
'Dit is bizar'

Kritiek op beleid van Australisch strand: 'Niet naakt in kleedkamers'

Badgasten op het strand in New South Wales, ter illustratie. Beeld © Getty Images

Een surfclub in Australië is om een wel heel bijzondere reden online in opspraak gekomen. In de kleedkamers bij het strand mag je niet naakt zijn. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een brief thuisgestuurd. 'Maar ik moet toch érgens m'n kleren uit- en aantrekken?'

Het gaat om de surfclub bij het strand van Terrigal in de Australische deelstaat New South Wales, waar zo'n duizend mensen lid van zijn. Bij het strand horen kleedkamers die gebruikt kunnen worden om je om te kleden.

Briefje in kleedkamer

Maar sinds enige tijd mag je er niet meer naakt zijn. Ook niet ín de kleedkamers. Surf Life Saving Australia, waar de surfclub onderdeel van is, heeft dit beleid geïntroduceerd 'om jonge mensen te beschermen'. Als er kinderen in de kleedkamer zijn, of mogelijk naar binnen kunnen lopen, is naaktheid verboden.

"Kinderen voelen zich zeer ongemakkelijk bij naakte mensen", zegt de baas van Surf Life Saving tegen Australische media. Het plan is om het nieuwe beleid ook uit te rollen bij andere surfclubs.

Op een briefje in de kleedkamer staat: "Dit is een kindvriendelijke omgeving. Naaktheid wordt niet geaccepteerd. Douche in je badkleding en kleed je om met behulp van een handdoek." Wie zich er niet aan houdt, riskeert het lidmaatschap te verliezen.

Spaans
Lees ook:
Spaans gehucht probeert inwoners te verleiden met naaktkalender

Al zeker één badgast heeft thuis een brief gekregen. Nada Pantle vertelt aan het Australische ABC dat er 'maatregelen' volgen als ze zich naakt om blijft kleden. "Dit is toch bizar", zegt zij. "Hoe kan je douchen en je omkleden zonder op enig moment naakt te zijn?"

'Verbijsterend'

Op sociale media regent het reacties. "Verbijsterend", schrijft iemand. "In Europa hebben we sauna's waar mannen en vrouwen door elkaar lopen, douches waar je elkaar naakt kunt zien. Een naakt lichaam is alleen onfatsoenlijk als je mensen aanleert dat het onfatsoenlijk is."

Toch blijft de baas van de Australische surfclub bij het beleid. "Wij blijven mensen vragen zich aan de regels te houden in de kleedkamers."

Tom
Lees ook:
Tom fotografeert honderden naakte mensen op bekende plekken in Utrecht