Ga naar de inhoud
Eerder mislukt

Fransman skiet met 255 kilometer per uur naar beneden en verbreekt wereldrecord

Fransman Simon Billy nadat hij met 255,5 km/u naar beneden knalde. Beeld © Vars La Forêt Blanche / Twitter

Een hellingsgraad van 98 procent en – op ski's – van 0 naar 200 kilometer per uur in 6 seconden? Het klinkt als een nachtmerrie, maar niet voor de Fransman Simon Billy. Hij verbrak gisteren in het Franse skigebied Vars een wereldrecord door 255,5 kilometer per uur te skiën.

De 31-jarige Simon Billy skiede gisteren met 255,5 kilometer per uur van de steile piste Chabrières af. Niemand anders ging ooit zo hard. Het vorige wereldrecord werd gevestigd door de Italiaan Ivan Origone, die er in 2016 met 254,958 kilometer per uur naar beneden raasde.

Enige piste ter wereld

De piste in het Franse bergdorp is vreselijk steil met een hellingsgraad tot wel 98 procent. Het is de enige plek ter wereld waar dit soort officiële snelheidsrecords worden verbroken.

Bekijk in deze video van het Franse BFMTV hoe Billy naar beneden racete:

"Het was de afdeling van mijn leven. Dit is een jongensdroom die uitkomt", zei Billy na de afdaling tegen de Franse krant Le Monde. Hij komt zelf uit Vars, groeide op met ski's en hielp als kind al bij de wereldrecordpogingen. Zijn eigen vader, Philippe Billy, kwam er in 1997 met 243 kilometer per uur naar beneden. Dat was destijds een wereldrecord.

Skiërs tikken op Chabrières binnen 6 seconden al 200 kilometer per uur aan. Ter vergelijking: ervaren skiërs komen vaak met zo'n 60 kilometer per uur naar beneden.

In 2017 probeerde Billy het wereldrecord ook al te verbreken. Dat eindigde toen in een bizarre crash. Hier lees je wat er toen misging.

Bizarre
Lees ook:
Bizarre video: skiër crasht met 210 kilometer per uur