Ga naar de inhoud
Mr. Pickles

Primeur dierentuin Houston: 90-jarige schildpad voor het eerst vader

Dill, Gherkin en Jalapeño, de drie pasgeboren schildpadden. Beeld © Jackelin Reyna / Houston Zoo

Een schildpad in de dierentuin van Houston, in de Amerikaanse staat Texas, is op 90-jarige leeftijd voor het eerst vader geworden. De hoge leeftijd is bijzonder, maar het is nog veel specialer dat het om nageslacht gaat van de zeldzame stralenschildpad.

Die komt van nature voor op Madagaskar, maar wordt tot de bedreigde diersoorten gerekend. Voortplanting verloopt moeizaam: de dierentuin in Houston, waar de schildpad sinds 1987 verblijft, had er niet op gerekend en kwam er bij toeval achter dat de vrouwtjesschildpad eieren aan het leggen was. 

Juiste tijd, juiste plek

Dat gebeurde tegen sluitingstijd. Medewerkers brachten de eieren snel in veiligheid. De bodem in Houston is voor deze schildpadden eigenlijk ongeschikt, schrijft de dierentuin op zijn website. "Het is onwaarschijnlijk dat de eieren uitgebroed zouden zijn als de oppasser niet op het juiste moment op de juiste plek was geweest."

De 90-jarige schildpad heet Mr. Pickles ('Meneer Tafelzuur'). De drie pasgeboren schildpadden zijn Gherkin ('Augurk'), Dill ('Dille') en Jalapeño genoemd.

Mevrouw Pickles is nog maar 53 jaar oud en verblijft sinds 1996 in de dierentuin in Houston. In gevangenschap kunnen stralenschildpadden wel 150 jaar worden, maar het is onbekend tot op welke leeftijd ze zich kunnen voortplanten, zegt een woordvoerder van Houston Zoo in de Amerikaanse krant New York Times.

Gegeten en verhandeld

De stralenschildpad wordt wel gezien als één van de mooiste schildpaddensoorten. Dat hij steeds zeldzamer wordt, komt vooral door de ontbossing op Madagaskar. Maar het vlees van de schildpad wordt ook gegeten en de soort wordt veel verhandeld.

Bekijk ook: Topjaar voor zeeschildpad dankzij corona

02:28
Dat we door het coronavirus niet op vakantie konden, bleek een zegen voor de zeeschildpadden bij Turkije. Nog nooit waren op de stranden zoveel nesten.
Jonge
Lees ook:
Jonge zeeschildpad Thailand gevonden met 60 gram plastic in maag