Ga naar de inhoud
40 uur in het water

'Alles doet me zeer': Australiër verbreekt wereldrecord surfen

Blake Johnston krijgt in Sydney veel bekijks met zijn actie. Beeld © ANP / AFP

In de Australische stad Sydney is vandaag het wereldrecord surfen verbroken. Blake Johnston, een voormalige professioneel surfer en surfleraar, pakte er meer dan 30 uur achter elkaar golven. "Alles doet zeer", zei hij tegen Australische media.

De Australiër verbrak het record van de Zuid-Afrikaan Josh Enslin, die eerder 30 uur achter elkaar golven pakte. Blake Johnston begon gisternacht om 01.00 uur (lokale tijd) en is van plan tot vanavond achter elkaar op het water te blijven, waardoor hij al met al een surfsessie van zo'n 40 uur heeft.  

Mentale en fysieke uitdaging

Er kwamen volgens The Guardian groepen mensen naar het strand van Sydney om Johnston in actie te zien. Met de wereldrecordpoging haalt de Australiër geld op voor een goed doel.

"Ik heb mijn hele leven gesurft", zei hij tegen lokale media. "Maar dit? Nee, dit heb ik nog nooit gedaan. Het is op zijn zachtst gezegd een mentale en fysieke uitdaging."  

De 40-jarige was van plan meer dan 500 golven te surfen – gemiddeld één iedere zes minuten – en slaagde daar vanochtend al in. Voor 09.00 uur had hij al 533 golven gepakt.

'Veel moeilijker dan gedacht'

De vrouw van Johnston zei dat ze er nooit aan twijfelde dat hij het wereldrecord zou verbreken. "Ik wist altijd dat hij het doel dat hij voor zichzelf had gezet zou halen."

"Ik ben blij maar het ook helemaal zat", zei Johnston zelf toen hij meer dan 30 uur in het water had doorgebracht. "Het is veel moeilijker dan gedacht."

Elke
Lees ook:
Elke dag de ideale golf: Den Haag krijgt eerste indoor wavepool van Europa