Ga naar de inhoud
Dader krijgt geen straf

Ruim vijftig jaar oude moord dankzij sigarettenpeuk opgelost

Een sigarettenpeuk, ter illustratie. Beeld © ANP

Een moord uit 1971 is opgelost dankzij een sigarettenpeuk die op de grond werd gevonden. De rechercheurs waren hun tijd ver vooruit en dankzij DNA-onderzoek weet de politie in de Amerikaanse staat Vermont nu door wie de 24-jarige Rita Curran 52 jaar geleden om het leven is gebracht. Maar de dader krijgt geen straf. Hij overleed al in 1986 aan een drugsoverdosis.

De politie van Burlington vertelde gisteren op een persconferentie dat vast is gesteld wie lerares Rita Curran in 1971 vermoordde. Haar bovenbuurman, de destijds 31-jarige William DeRoos, blijkt haar te hebben gewurgd nadat hij een ruzie had met zijn eigen vrouw.

Onderbuurvrouw

DeRoos was ruim vijftig jaar geleden ook al een verdachte in de zaak maar werd nooit veroordeeld vanwege een gebrek aan bewijsmateriaal. Hij verklaarde een 'rondje te hebben gelopen' op de avond dat zijn onderbuurvrouw Curran om het leven kwam.

DeRoos was op dat moment net twee weken getrouwd met zijn vrouw, die een paar jaar geleden aan een coldcase-team verklaarde dat ze die bewuste avond ruzie hadden gehad. Ook gaf ze toe dat hij rookte.

Politie
Lees ook:
Politie doet grootschalig DNA-onderzoek in zedenzaak uit 2010

De rechercheurs hadden naast het lichaam van Curran een sigarettenpeuk gevonden en besloten die mee te nemen. Vijftig jaar geleden diende dat geen nut, maar omdat deze al die tijd bewaard was kon dankzij DNA-technieken in 2014 worden vastgesteld dat die van een man was.

Familieleden van DeRoos werden in 2019 opgespoord en daaruit kwam naar voren dat het om de sigaret van de bovenbuurman ging.

Overleden in Thailand

Kort na de dood van Curran verhuisde DeRoos naar Thailand, waar hij vijftien jaar later overleed aan een drugsoverdosis. De politie zei gisteren dat 'overtuigend is bewezen' dat hij de dader was.

De broer van Rita kwam ook aan het woord tijdens de persconferentie. Hij zei dat hij niet zozeer denkt aan de dader, maar wel aan zijn zus en zijn ouders. Zij zijn inmiddels overleden en kwamen er dus nooit achter wie hun dochter om het leven had gebracht. "Ik bid voor hen", zei hij.