Ga naar de inhoud
Enorme klapper

Nieuw-Zeelandse politie vindt 'voor 30 jaar aan cocaïne' op vlot in oceaan

Het vlot vol drugs voor de kust van Nieuw-Zeeland. Beeld © Politie Nieuw-Zeeland

Op een drijvend vlot midden in de Stille Oceaan is door de Nieuw-Zeelandse politie 3200 kilo cocaïne gevonden. De waarde? Omgerekend bijna 300 miljoen euro. 'Genoeg om de Nieuw-Zeelandse markt ruim dertig jaar van drugs te voorzien.'

Het vlot werd op zo'n zes dagen varen uit de kust van Nieuw-Zeeland gevonden. Het is 'verreweg de grootste drugsvangst die de Nieuw-Zeelandse autoriteiten ooit hebben gedaan', zegt een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.

Bedoeld voor Australië

De 81 pakketten drugs werden vermoedelijk door een 'grote internationale criminele organisatie' op het vlot achtergelaten in de Stille Oceaan. De Nieuw-Zeelandse politie vermoedt dat de drugs bedoeld waren voor Australië.

In dat land was de hoeveelheid cocaïne goed geweest voor ongeveer één jaar. Voor de veel kleinere Nieuw-Zeelandse drugsmarkt zou het zijn gegaan om dertig jaar aan drugs.

Spaanse
Lees ook:
Spaanse politie onderschept 'drugsduikboot' met 3000 kilo coke

"Hoe dan ook zal dit een grote klap zijn voor de Zuid-Amerikaanse drugsproducenten die de cocaïne hier naartoe wilden sturen", zegt de politie. De autoriteiten vrezen dat een groot deel van de drugssmokkel nog altijd buiten het zicht van de autoriteiten gebeurt.

De autoriteiten danken de vangst aan een internationale samenwerkingsmissie die vorig jaar werd opgestart en bedoeld is om 'verdachte scheepvaart' in de gaten te houden.

Niemand gearresteerd

De drugs zijn naar de Nieuw-Zeelandse stad Auckland gebracht door een marineschip en daar vernietigd. Er is nog niemand gearresteerd vanwege de vondst van het vlot.

Nieuw-Zeeland en Australië zijn volgens eerdere onderzoeken de duurste plekken ter wereld om op de zwarte markt drugs te kopen. Het is vanwege de afgelegen ligging en strenge grenscontroles voor drugssmokkelaars lastig de illegale middelen aan land te krijgen.