Ga naar de inhoud
Was nog niet dood

Vrouw (66) wordt in VS happend naar adem gevonden in lijkzak

Het verpleeghuis in de Amerikaanse staat Iowa waar het misging. Beeld © Google / screenshot

In een hospice in de Amerikaanse staat Iowa is een 66-jarige vrouw begin vorige maand doodverklaard die helemaal nog niet overleden was. Toch werd ze door een begrafenisondernemer opgehaald en in een lijkzak gelegd, waar ze uren na haar 'dood' happend naar adem uit werd bevrijd. Twee dagen later overleed ze alsnog.

De autoriteiten in Iowa melden het incident nu omdat de zorginstelling waar de vrouw in de laatste dagen van haar leven lag een boete van 10.000 dollar (9180 euro) heeft gekregen. De vrouw was sinds 28 december opgenomen in een hospice voor mensen met Alzheimer in de plaats Urbandale, schrijft NBC News.

'Geen hartslag'

Op 3 januari constateerde een verpleegkundige 's ochtends vroeg dat de vrouw was overleden. Er was geen teken van leven. "Haar mond was open, haar ogen bewogen niet en er klonken geen ademgeluiden", staat in het rapport dat de autoriteiten over het incident hebben vrijgegeven.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander (85) ligt half jaar dood in appartement boven gemeentehuis Frankrijk

Met een stethoscoop registreerde de verpleegkundige geen hartslag en ook 'met een hand op de buik werd geen beweging gevoeld'. De verpleegkundige informeerde een familielid, een collega en schakelde een begrafenisondernemer in.

Ruim anderhalf uur later plaatste de begrafenisondernemer het lichaam van de vrouw in een lijkzak en sloot deze. Tien minuten later vertrok hij richting het uitvaartcentrum, waar om 08.30 uur 's ochtends door personeel daar werd ontdekt dat de vrouw nog leefde en 'naar adem hapte'.

'Geen waardige behandeling'

Het uitvaartcentrum belde het alarmnummer. De ambulance die arriveerde constateerde dat het slachtoffer nog een hartslag had. De vrouw werd teruggebracht naar het hospice, waar ze twee dagen later alsnog overleed in het bijzijn van haar familie.

De Amerikaanse staat gaf het hospice de boete omdat het slachtoffer 'geen waardige behandeling kreeg' aan het einde van haar leven. In een verklaring schrijft de zorginstelling dat het 'veel geeft om de bewoners' en er alles aan doet om goede palliatieve zorg te blijven leveren.

Doodstraforganisatie:
Lees ook:
Doodstraforganisatie: Eén op de drie executies in VS ging dit jaar mis