Ga naar de inhoud
95 procent inflatie

Nieuw Argentijns briefgeld door giga-inflatie. Waarde? 9,80 euro

Het geld in Argentinië wordt steeds minder waard. Beeld © ANP / AFP

In Argentinië is de inflatie zo ontzettend uit de klauwen gelopen dat de centrale bank nu met nieuw briefgeld moet komen. Vorig jaar stegen de prijzen er met 95 procent. Daardoor worden nu nieuwe 'peperdure' briefjes van 2000 Argentijnse peso gedrukt. Die hebben een waarde van slechts 9,80 euro.

Dacht je dat de inflatie in Nederland problematisch was? In Argentinië werd in de afgelopen twaalf maanden 95 procent inflatie geregistreerd. De laatste keer dat de Argentijnse peso zo snel in waarde daalde was in 1991.

Financiële crisis

Het duurste Argentijnse bankbiljet, 1000 peso, is nu nog zo'n 4,90 euro waard. Daarom heeft de Argentijnse centrale bank besloten om binnenkort nieuwe biljetten van 2000 peso te introduceren, schrijft de BBC.

Op het nieuwe biljet zal 'de ontwikkeling van de wetenschap en geneeskunde in Argentinië gehuldigd worden' met afbeeldingen van pioniers op die gebieden.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie daalt, maar potje pindakaas veel duurder: zo zit dat

Toen de huidige munteenheid in Argentinië in 1992 geïntroduceerd werd, was één peso gelijk aan één Amerikaanse dollar. Toen het land in 2001 kampte met een financiële crisis, werd die vaste wisselkoers losgelaten.

Op bankbiljetten schilderen

Sindsdien is de waarde van de munteenheid zó gekelderd dat een kunstenaar volgens de BBC besloten heeft op bankbiljetten te schilderen. Dat is goedkoper dan schildersdoek.

De economische tegenspoed zorgt ook in de Argentijnse politiek voor problemen. Vorige zomer had het land in een tijdbestek van vier weken drie ministers van Financiën. De rente die de centrale bank rekent is 75 procent in een poging de inflatie in de toom te houden.

Australië
Lees ook:
Australië verandert briefgeld en beeldt koning Charles niet af