Ga naar de inhoud
Familieruzie

Italiaanse rechter beslist: kinderen hoeven hun opa en oma niet te zien

Een Italiaan met zijn twee kleinkinderen, ter illustratie. Beeld © Getty Images

In Italië is een familieruzie zo hoog opgelopen dat het Hooggerechtshof eraan te pas moest komen. De hoogste rechter van het land oordeelde dat kinderen die dat niet willen hun opa en oma niet hoeven te zien, ook als die daar 'wel baat bij hebben'.

De zaak liep al jaren nadat deze door een oom aan vaders kant en de grootouders zelf was aangespannen, schrijft de Britse krant The Guardian. Na een familieruzie was het contact met de ouders van de kinderen verbroken, die daarna ook weigerden hun kroost nog bij opa en oma langs te brengen.

'Niet dwingen'

Een jeugdrechter had zich er al over gebogen, net als een rechtbank in Milaan. Beide rechters oordeelden dat het contact tussen de kinderen en de opa en oma moest blijven bestaan.

Een wet die in Italië in 2006 werd ingevoerd bepaalt namelijk dat kinderen het recht hebben een relatie met hun opa en oma te onderhouden, ook als ouders uit elkaar gaan.

Iedereen
Lees ook:
Iedereen zijn eigen waarheid: hoe polarisatie vrienden en families uiteendrijft

Maar het Italiaanse Hooggerechtshof maakt daar nu korte metten mee. "Er bestaat geen twijfel over dat de kinderen profiteren van een goede band met eerdere generaties", oordeelt de hoogste Italiaanse rechter. Maar omdat er sprake is van een familieruzie en de kinderen geen zin meer zeggen te hebben in de ontmoetingen met opa en oma "kunnen zij daar niet toe gedwongen worden".

'Ongewenste situatie'

De belangen van de kleinkinderen staan volgens de rechter boven die van de grootouders. Een 'ongewenste relatie' kan niet worden opgelegd, helemaal niet nu de kinderen 12 jaar zijn geworden en de situatie dus zelf ook kunnen beoordelen.

In Nederland kwam minister Weerwind (Rechtsbescherming) vorig jaar met een wetsvoorstel waardoor opa's en oma's meer kans maken op een omgangsregeling, maar dit is op dit moment nog niet in de wet vastgelegd.

Heftruckchauffeur
Lees ook:
Heftruckchauffeur pakt ruim 40 miljoen na slepende familieruzie