Ga naar de inhoud
Komt door nieuwe wet

Groot tekort aan eieren in Nieuw-Zeeland maar 'neem alsjeblieft geen kip'

'Kippen zijn geen eierenmachines', waarschuwen dierenwelzijnsorganisaties. Beeld © ANP / SIPA

In Nieuw-Zeelandse supermarkten is sinds 1 januari van dit jaar bijna geen ei meer te vinden. Dat komt door een nieuwe wet die legbatterijen verbiedt. Vraag en aanbod zijn totaal verstoord en Nieuw-Zeelanders zoeken naar oplossingen om toch nog aan eieren te komen. Maar dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen: 'Neem alsjeblieft geen kip'.

De Nieuw-Zeelandse regering kondigde al in 2012 wetgeving aan die legbatterij vanaf dit jaar verbiedt. Ruim tien jaar geleden was 86 procent van alle Nieuw-Zeelandse eieren afkomstig van een legbatterij. Kippen hebben daar maar één A4tje ruimte.

Miljoenen kippen

Door de naderende wet gingen kippenboeren aan de slag. Vorige maand was nog 10 procent van de eieren die door Nieuw-Zeelanders gebruikt afkomstig van een legbatterij.

Maar nu de wet dan ook daadwerkelijke geïntroduceerd is, blijken er bij lange na niet genoeg kippen in Nieuw-Zeeland te zijn. Volgens Nieuw-Zeelandse media zijn er momenteel zo'n 2,5 miljoen kippen die eieren leggen, terwijl er zo'n 2,9 miljoen nodig zijn om aan de vraag te voldoen.

'Arrogante
Lees ook:
'Arrogante lul'-opmerking premier Nieuw-Zeeland brengt veel geld op

En dus kampen Nieuw-Zeelanders al weken met lege schappen, wat volgens supermarkten voor grote frustratie bij klanten zorgt. Daarnaast gaan mensen massaal op zoek naar kippen, zo blijkt volgens The Guardian uit de zoekopdrachten die de Nieuw-Zeelandse Marktplaats (Trade Me) heeft prijsgegeven.

'Het lijkt een goed idee'

In de afgelopen week steeg het aantal mensen dat op Trade Me naar 'kip-gerelateerde' producten zocht met 77 procent. "Ik snap dat het een goed idee lijkt, maar koop alsjeblieft geen kip als je er niet langdurig voor kan zorgen", zegt Gabby Clezy van dierenwelzijnsorganisatie SPCA tegen The Guardian. "We willen niet nóg meer in de steek gelaten kippen zien."

Wel tien jaar oud

Clezy waarschuwt mensen dat kippen wel meer dan tien jaar oud kunnen worden. "Dat verrast mensen", legt zij uit. Het duurt een paar maanden voordat kippen de eerste eieren leggen en dat doen ze alleen tijdens de eerste twee of drie jaar. "Kippen zijn leuke gezelschapsdieren, maar koop ze niet als eierproducenten."

Professionele kippenboeren hebben toegezegd dat het eierentekort over een paar maanden verholpen is. Beheers de impulsaankoop van een kip, zegt Clezy dus. "We komen ook hier wel weer doorheen."

Levenslang
Lees ook:
Levenslang verbod om tabak te kopen voor kinderen in Nieuw-Zeeland