Ga naar de inhoud
'Groot succes'

Spaans gehucht probeert inwoners te verleiden met naaktkalender

Het Spaanse gehucht Peña Zafra de Abajo telt zestien inwoners. Beeld © Google Maps

Al jaren daalt het aantal inwoners van het Spaanse plaatsje Peña Zafra de Abajo. Inmiddels wonen er nog slechts zestien mensen, die op originele wijze proberen nieuwe mensen aan te trekken. Met een naaktkalender krijgt het plaatsje de gehoopte aandacht.

Het plaatsje Peña Zafra de Abajo ligt in het binnenland van Spanje op zo'n 80 kilometer van Alicante. Er woont nauwelijks nog iemand – en dat stoort de paar bewoners die er zijn overgebleven, schrijft The Guardian.

"Toen ik suggereerde een naaktkalender te maken om aandacht te trekken, werd ik voor gek verklaard", zegt Lucía Nicolás, de initiatiefnemer, tegen de Britse krant. "Maar ik zag het om een manier om onszelf op de kaart te zetten."

100-jarige inwoner

In september vond Nicolás genoeg buurtbewoners om aan de naaktkalender mee te doen. De eerste die zich aanmeldde was de 100-jarige Pedro Sánchez die ook in het dorpje woont. Hij poseert met een fles wijn voor het haardvuur in zijn woning en is uitgegroeid tot de ster van de kalender.

Met de naaktkalender voor het jaar 2023 – die voor 9 euro te koop is – krijgt Peña Zafra de Abajo de gewenste aandacht. Er zijn al bijna 400 exemplaren verkocht en niet alleen in Spanje, maar ook in bijvoorbeeld Mexico is de kalender aangeschaft.

Bekend probleem

Meer dan de helft van het Spaanse grondgebied kampt met dalende populaties omdat jonge mensen naar de stad trekken. Andere dorpjes met hetzelfde probleem, hebben van zich laten horen, zegt Nicolás.

De inwoners van Peña Zafra de Abajo zijn nu al aan het plannen voor een kalender in 2024. Dan willen ze met de foto's ook aandacht vragen voor beroepen op het platteland die allang niet meer bestaan.

Blote
Lees ook:
Blote barmannen, voetballers en mariniers: naaktkalender rukt op