Ga naar de inhoud
Publiek geheim

Russen hacken taxistandplaats vliegveld VS: voor 10 dollar vooraan

Een taxi op een Amerikaans vliegveld, ter illustratie. Beeld © ANP / REX

Russen hebben het systeem van de taxistandplaats van het vliegveld in New York gehackt. Ze vroegen taxichauffeurs een bedrag van 10 dollar (zo'n 9,40 euro) om een plekje vooraan de rij te krijgen. Dat scheelde úren wachten. Veel taxichauffeurs wisten van het publieke geheim.

Dat schrijft The New York Times vandaag. De Russen hadden – samen met twee Amerikanen – het systeem van de taxi's die passagiers ophalen bij Kennedy International Airport gehackt. Dat was al jaren zo. De twee Amerikaanse mannen staan nu terecht voor fraude.

Wachten op grote parkeerplaats

"Als het Pentagon gehackt kan worden, waarom doen we dat dan ook niet bij de taxi-industrie", schreef een van de twee. Met de hack zouden de hackers zo'n 1000 frauduleuze taxiritjes per dag hebben bewerkstelligd.

Op het enorme Amerikaanse vliegveld is al bijna dertig jaar sprake van een systeem dat ervoor moet zorgen dat taxi's niet overal bij de terminals passagiers op proberen te halen. In plaats daarvan moeten alle taxi's op een grote parkeerplaats wachten tot ze aan de beurt zijn.

Hacker
Lees ook:
Hacker stuurt kerstkaart met waarschuwing naar gehackte printers

Op drukke dagen worden er per uur wel 300 tot 400 taxi's 'vrijgegeven', schrijft The New York Times. Maar als het rustiger is moeten taxichauffeurs tot wel drie uur wachten voordat zij naar het vliegveld mogen om passagiers op te halen.

'Iedereen wist ervan'

Met de hack konden taxichauffeurs – tegen betaling van 10 dollar – meteen doorrijden. Iedereen wist ervan, zeiden taxichauffeurs tegen de Amerikaanse krant. Een taxichauffeur die al sinds 1975 in New York werkte, vertelde dat hij er niet aan meedeed. "Ik wachtte gewoon, zoals het hoort."

Anderen vertelden juist met liefde de 10 dollar te betalen. "Ik had ook betaald als het 20 dollar was geweest", zei een chauffeur. Met het slimmigheidje hebben de mannen volgens de openbaar aanklagers meer dan 100.000 dollar opgehaald voor Rusland.

Sinds de arrestaties van de mannen zijn de autoriteiten alert op taxichauffeurs die niet op hun beurt wachten.  

Taxi
Lees ook:
Taxi op veel Europese vliegvelden fors duurder, behalve op Schiphol