Ga naar de inhoud
'Tragisch'

Chimpansees door scherpschutters gedood na ontsnapping uit Zweedse dierentuin

Een chimpansee in een dierentuin, ter illustratie. Beeld © ANP / DPA

Vijf chimpansees zijn gisteren ontsnapt uit een Zweedse dierentuin. Drie dieren moesten worden doodgeschoten, een vierde raakte gewond en de laatste chimpansee is zelf teruggekeerd naar zijn verblijf. Het dierenpark noemt de situatie 'in alle opzichten tragisch', maar er moest snel gehandeld worden omdat er niet voldoende verdovingsmiddel was.

De dieren ontsnapten uit Furuviksparken, een dierentuin in de buurt van Gävle, ruim 150 kilometer ten noorden van Stockholm.

"Dit zijn zeer sterke dieren die absoluut niet tam zijn", waarschuwde een woordvoerder van de politie. Hij liet aan Zweedse media weten dat de beslissing om de dieren te doden door de dierentuin genomen werd. Het gevaar voor de bevolking was te groot. 

'Stap in je auto en vertrek'

Journalisten die na de ontsnapping, gisteren rond 13.00 uur, naar Furuviksparken kwamen, werden door de politie weer weggestuurd. "Stap in je auto en vertrek, voor je eigen veiligheid", was de boodschap.

Een Zweedse krant schrijft dat scherpschutters werden ingezet. Ook was een grote politiemacht op de been en vlogen er drones over het gebied.

Australische
Lees ook:
Australische dierentuin in lockdown nadat leeuwen uit hok ontsnappen

Een woordvoerder van de dierentuin liet volgens The Guardian aan lokale media weten dat de dieren omgebracht moesten worden omdat er niet genoeg verdovingsmiddel voor handen was. "Er waren dierenartsen ter plaatse, maar zij stelden dat er niet voldoende verdoving was. Daarom schakelden we scherpschutters in."

Ramen en deuren dicht

Omwonenden werden opgeroepen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. "Chimpansees zijn sterke dieren", zei ook de woordvoerder van de dierentuin. "Zelfs ons personeel mag niet in nauw contact met de apen komen", luidde de waarschuwing.

Hoe de dieren konden ontsnappen is nog niet duidelijk. Het dierenpark is 's winters gesloten. Er wordt een onderzoek ingesteld naar het incident.

Bekijk ook: ontsnapte aap terug naar Oekraïense dierentuin

01:07
In september liep een chimpansee op straat in het Oekraïense Charkov. Het dier keerde zelf terug naar zijn verblijf.