Ga naar de inhoud
Niet bang voor de politie

Ratten eten 200 kilo in beslag genomen drugs op, politie India 'machteloos'

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images

De politie in het Indiase Mathura moet toch even gek hebben opgekeken. Van bijna 200 kilo in beslag genomen cannabis bleek niets meer over te zijn toen het bewijsmateriaal voor een rechtszaak moest worden overhandigd. De reden: ratten zouden de hele voorraad hebben opgegeten.

De rechter in de deelstaat Uttar Pradesh erkende dat het niet de eerste keer was dat de kleine knaagdieren grote hoeveelheden van de drugs tot zich hadden genomen. Eerder al werd een groot gedeelte van een drugsvangst van 386 kilo door de beestjes aangetast.

Ook gaf de rechter aan dat het moeilijk lijkt te zijn voor de politie om de in beslag genomen drugs te beschermen tegen de dieren. 

Verkopen aan laboratoria

De beste manier om dit in de toekomst te voorkomen, zei de rechter, is de drugs niet meer op te slaan in de politiebureaus, maar te verkopen aan laboratoria. Het geld dat dit opbrengt, vloeit dan naar de staat, is zijn idee.

De politie zou er niet in slagen om de ratten van de drugs af te houden omdat de beestjes te klein zijn, dacht de rechter.

Veiligheidspersoneel
Lees ook:
Veiligheidspersoneel luchthaven New York ontdekt levende kat in koffer

Dat ratten niet alleen maar onze voedselresten eten, werd ook in India al eerder duidelijk. In 2018 beweerden reparateurs van een geldautomaat in de regio Assam dat de machine stuk was gegaan omdat de beestjes waarschijnlijk voor zo'n 1,2 miljoen roepie (ongeveer 14.000 euro) aan papiergeld hadden versnipperd en opgegeten.  

In Argentinië is een zaak bekend waarbij agenten werden ontslagen omdat ze beweerden dat muizen verantwoordelijk waren voor de verdwijning van grote hoeveelheden cannabis. Of de ratten in India ditmaal ook echt de oorzaak zijn, is niet zeker. Dat wordt nog onderzocht.