Ga naar de inhoud
599 dollar

Oeps! Robot maakte handtekening 'door Bob Dylan gesigneerd' boek

Een échte handtekening van Bob Dylan op een in 2018 geveild stuk papier, ter illustratie. Beeld © Getty Images

Een Amerikaanse uitgever heeft toegeven dat speciaal door Bob Dylan gesigneerde boeken níet echt door Bob Dylan getekend zijn. De handtekeningen werden gerepliceerd door een automatische ondertekeningsmachine. En dat terwijl mensen bij het boek, dat 599 dollar kostte, nota bene een bijgevoegd authenticiteitscertificaat kregen.

Het gaat om Bob Dylans essaycollectie The Philosophy of Modern Song van de Amerikaanse uitgever Simon & Schuster.

Iets niet in de haak

Het boek verscheen in beperkte oplage voor 599 dollar (ruim 580 euro). De gedupeerde kopers van ongeveer 900 boeken krijgen hun geld terug en mogen hun exemplaren houden.

Plaat
Lees ook:
Plaat Bob Dylan 48 jaar te laat ingeleverd bij Amerikaanse bibliotheek

Nadat de boeken vorige week waren verschenen, ontdekten speurneuzen al snel dat er iets niet in de haak was met de handtekening van Dylan.

Wat voor zijn handtekening door moest gaan, waren in werkelijkheid varianten van Dylans handtekening, opnieuw gemaakt met behulp van een autopen, meldde het Amerikaanse tijdschrift Variety.

'U hebt iets speciaals in handen'

Kopers van het boek hadden een brief ontvangen van Jonathan Karp, de topman van Simon & Schuster, waarin stond: "U hebt iets heel speciaals in uw handen, een van de slechts 900 exemplaren die beschikbaar zijn in de VS."

"Deze brief is een bevestiging dat het exemplaar van het boek dat u in uw hand houdt, met de hand is ondertekend door Bob Dylan", schreef Karp vervolgens. Maar daar bleek dus niets van waar.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw trekt aanklacht van seksueel misbruik tegen Bob Dylan in