Ga naar de inhoud
Kuddegedrag?

Mysterie in China: kudde schapen loopt 12 dagen lang rondjes

Still uit het Twitter-bericht. Beeld © Twitter / People's Daily, China

Een kudde van honderden schapen die opeens besluit rondjes te gaan lopen – en dat twaalf dagen lang onophoudelijk blijft doen. Het fenomeen deed zich voor in China. Wetenschappers staan voor een raadsel, maar hebben intussen wel een paar mogelijke verklaringen.

Het is een opmerkelijk bericht, dat vorige week wereldkundig werd gemaakt met een tweet: in Binnen-Mongolië, een autonome regio in het noordoosten van China, was een kudde van honderden schapen begonnen rondjes te lopen. En dat bleven ze twaalf dagen lang onafgebroken doen.

Het bericht werd gedeeld door People's Daily China, een grote Chinese krant die in handen is van de autoriteiten:

In het Amerikaanse blad Newsweek geeft wetenschapper Matt Bell, een hoogleraar landbouw aan de universiteit in het Engelse Gloucester, een mogelijke verklaring: "Het zou kunnen dat de schapen langdurig in een schapenkooi worden gehouden. Deze beperking kan leiden tot frustratie, die ze uiten in neurotisch gedrag, zoals rondjes lopen. Schapen zijn kuddedieren, dus mogelijk dat het voorbeeld van een kleine groep door de rest gevolgd wordt."

Schaapskooi nummer 13

Dit kuddegedrag is functioneel, omdat het de dieren beschermt tegen aanvallen van roofdieren. De eigenaar van boerderij gaf te kennen dat het cirkelen begon met een paar dieren en dat andere schapen zich vervolgens aansloten. Ze voegde daaraan toe dat de boerderij 34 schapenkooien telt, en dat alleen de schapen in deze ene kooi – nummer 13 – zich op deze manier gedroegen.

Er gaan ook speculaties rond dat het gedrag het gevolg kan zijn van een bacterie die listeriose veroorzaakt, die bij dieren dit gedrag zou kunnen aanwakkeren. Maar deze verklaring is minder waarschijnlijk, omdat die aandoening bij dieren meestal binnen 48 uur een fatale afloop heeft.

Bekijk ook: Mysterie gefilmd: zwerm vogels valt te pletter op straat

00:57
Een bizarre gebeurtenis in het noorden van Mexico. Op beelden van een beveiligingscamera in de plaats Chihuahua is te zien dat er een zwerm geelkopmerels komt aanvliegen en daarna te pletter valt.