Ga naar de inhoud
Klooster verlaten

Italiaanse non die The Voice won is nu serveerster in Spanje: 'Mijn hart gevolgd'

Non Cristina Scuccia in 2014, niet lang nadat ze de Italiaanse The Voice won. Beeld © ANP / Alamy

Acht jaar geleden gingen beelden van haar optreden de hele wereld over. Als zingende non won Cristina Scuccia de Italiaanse versie van The Voice. Nu heeft de Italiaanse opnieuw voor verbazing gezorgd: in een talkshow vertelt ze dat ze het klooster achter zich heeft gelaten. Ze is niet langer non, maar werkt als serveerster in Spanje. 'Ik geloof dat je altijd naar je hart moet luisteren.'

In 2014 verbaasde Cristina Scuccia de jury van de Italiaanse versie van The Voice toen zij het nummer No One van Alicia Keys zong. Beelden van haar optreden gingen viraal en de non versloeg alle andere kandidaten en won dat jaar het talentenprogramma.

Bekijk beelden van dat eerste optreden hier:

Scuccia was destijds non in een klooster in Milaan, enkele andere nonnen waren met haar naar de studio gekomen. Na het winnen van The Voice trad ze een zomer lang op en maakte ze een album. Eén van de nummers op dat album was Like a Virgin van Madonna.

'Roekeloze commercie'

Haar zangtalent werd geprezen door enkele Italiaanse kardinalen, al kwam er ook kritiek vanuit de katholieke kerk. Het album met het nummer Like a Virgin werd door de kerk 'een roekeloze commerciële operatie' genoemd.  

Zingende
Lees ook:
Zingende non verslaat Gangnam Style

Zondagavond schoof Scuccia aan bij de Italiaanse talkshow Verissimo, schrijft The Guardian. Daar verbaasde ze kijkers met het nieuws dat ze het kloosterleven definitief heeft verlaten.

Neuspiercing

Ze liep op hoge hakken, droeg een rood broekpak en heeft een neuspiercing. "Verandering is een teken van evolutie", zei de ex-non. "Ja, het is gemakkelijker om jezelf te verankeren in zekerheden, maar ik trek alles graag in twijfel. Is er wel zoiets als goed en fout?"

Haar beslissing om het nonnenleven achter zich te laten betekent niet dat ze afstand heeft genomen van haar geloof. En ze jaagt nog altijd haar droom na om in de muziekwereld te werken.

"Ik besloot mijn hart te volgen zonder erover na te denken wat mensen over mij zouden zeggen", vertelde Scuccia. "Ik waagde een sprong in het diepe." Ze woont en werkt nu 'met een glimlach' in Spanje.