Ga naar de inhoud
Maar waarom?

Kerkklokken op hol: urenlang gebeier in nachtelijk Castricum

Beeld © Getty Images

Een beetje van het traditionele 'kling klokje klingeling' kunnen de meeste mensen - ook 's nachts - best wel hebben. Maar 2500 keer in ruim 3,5 uur tijd is wel wat veel. En dat is precies wat er vannacht in Castricum gebeurde: de klokken van de protestante kerk aldaar sloegen compleet op hol.

Waarom de klokken op het ongewone tijdstip zo fanatiek begonnen te beieren, is inmiddels onderwerp van een politieonderzoek, schrijft NH Nieuws, dat op zijn website ook een filmpje van de op hol geslagen kerkklokken laat zien. Daarop is te zien dat ook de wijzers niet deden wat de bedoeling is.

Meerdere bewoners maakten vannacht melding van de toestand.

Klagende
Lees meer:
Klagende bewoonster legt Woerdense kerkklok zwijgen op

Niet iedereen was onder de indruk van de situatie. "Ik heb een oordopje ingedaan en mij omgedraaid. Ik hoorde het niet meer."

Voor een medewerker van de gemeente zat zich nog een keer omdraaien er niet in: die moest uitrukken uit om de zekeringen uit de kerktoren te halen, in een ultieme poging de stilte te laten terugkeren.

Dat lukte en ook vandaag bleef het stil vanuit de kerktoren.

Getest:
Lees meer:
Getest: geen last van gesnurk met deze slaap-oordoppen

In een zorgcentrum in Beverwijk – een kilometer of tien verderop – sloegen de kerkklokken ruim een maand geleden ook al op hol. Daar werd toen gesproken over vandalisme, schreef het Noordhollands Dagblad destijds.