Ga naar de inhoud
'Streng veiligheidsprotocol'

Australische dierentuin in lockdown nadat leeuwen uit hok ontsnappen

De leeuwen, hier nog in hun hok, in de Taronga Zoo eerder dit jaar. Beeld © Getty Images

Paniek in de dierentuin van Sydney vanochtend. Vier volwassen leeuwen en een leeuwenwelp werden rond 06.30 uur buiten hun hok gezien. De Taronga Zoo sloeg groot alarm en medewerkers en gasten moesten zich in 'veilige zones' verstoppen. Enkele uren later was de 'noodsituatie' opgelost.

Even na 07.30 uur vanochtend liet de dierentuin in de Australische miljoenenstad weten dat 'code één' van kracht was. Volgens buitenlandse media klonk in de buurt van het dierenpark een sirene en ging de hele dierentuin in lockdown.

Een familie die vannacht in de dierentuin verbleef, vertelt aan Australische media dat zij in alle vroegte door medewerkers uit hun tent werden gehaald. Toeristen kunnen een nachtje in het park slapen met als thema 'snurken en brullen'. 

Veiligheidsprotocollen

Een woordvoerder zegt dat de vier leeuwen en de welp zich vlak buiten hun hok bevonden. Er was nog altijd een metershoog hek tussen dat gedeelte en de rest van de dierentuin.

"Ik wil benadrukken dat er óók rondom de dierentuin nog een veiligheidsomheining is", zegt de woordvoerder. Er was dus nooit een risico voor de bevolking van Sydney.

Ouwehands
Lees ook:
Ouwehands Dierenpark krijgt als eerste Nederlandse dierentuin koala's

Het welp moest verdoofd worden, maar verder gingen de leeuwen 'rustig terug naar hun verblijf'. "De dierentuin heeft zeer strikte veiligheidsprotocollen en er is onmiddellijk actie ondernomen", zegt de woordvoerder.

Dierentuin gewoon open

Hoe de leeuwen konden ontsnappen is niet duidelijk, maar inmiddels is het leeuwenverblijf geïnspecteerd en '100 procent veilig'. Hoewel de politie uit voorzorg naar het dierenpark kwam, was de situatie nog voor 09.00 uur 'volledig onder controle'.

De Taronga Zoo is vandaag gewoon open. Het is zeer zeldzaam dat de dieren ontsnappen. Enkele jaren geleden vertelde een voormalige medewerker van het dierenpark dat de meeste dieren 'erg terughoudend' zijn en hun verblijf liever niet verlaten.

Ontsnapte tijger

Volgens The Guardian ontsnapte in 1946 een Bengaalse tijger uit zijn verblijf in de dierentuin. Bezoekers van de Taronga Zoo moesten toen in een leeg zeehondenverblijf schuilen.

Leeuwin
Lees ook:
Leeuwin Tia (16) overleden na gevecht in dierentuin Emmen