Ga naar de inhoud
Tweet viel verkeerd

Nieuw-Zeelandse Belastingdienst zegt sorry om 'belasting' op traktaties Halloween

Kinderen gaan bij de deuren langs tijdens Halloween. Beeld © ANP

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben hun excuses aangeboden voor een tweet van de Belastingdienst. Ouders werden op het sociale medium opgeroepen om een 'belasting' van 33 procent te heffen op de traktaties die hun kinderen ophalen tijdens Halloween. Dat kon niet iedereen waarderen.

In de officiële tweet schreef de Nieuw-Zeelandse Belastingdienst afgelopen weekend dat 'een belasting op halloweentraktaties kinderen verantwoordelijkheid leert'.

"Pak een paar van hun snoepjes af om ze te belasten", suggereerde de Belastingdienst. Er werd geadviseerd een derde van de totale verdiensten in beslag te nemen – gelijk aan het Nieuw-Zeelandse maximale belastingtarief.

'Griezeligste grijns'

Vanuit de Nieuw-Zeelandse oppositie kwam felle kritiek. Oud-leider van de grootste oppositiepartij Judith Collins noemde de Belastingdienst 'de griezelige grijns van Halloween'.

Een andere politicus noemde 'een kijkje in het brein van een Belastingdienstmedewerker het griezeligste tijdens Halloween dit jaar'.

Halloween,
Lees ook:
Halloween, hallo verdienmodel: 'Feestdag vergelijkbaar met Pasen'

Ook op Twitter klonk kritiek. "Is dit een grap?", vroeg iemand volgens The Guardian. "Dit is het domste wat ik een overheidsinstantie ooit heb zien doen", schreef een ander.

'Lichtzinnig bedoeld'

Een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse Belastingdienst liet in een verklaring weten dat de tweet 'lichtzinnig' bedoeld was 'in de geest van Halloween'. Omdat er zoveel kritiek op kwam, besloot de dienst het bericht te verwijderen. "Het spijt ons als de tweet beledigend was", zegt de woordvoerder.

De Belastingdienst was niet de enige Nieuw-Zeelandse overheidsinstantie die op sociale media aandacht kreeg tijdens Halloween. Ook de politie plaatste een bericht.