Ga naar de inhoud
Bij verbouwing gevonden

Recordopbrengst voor schat aan gouden munten onder Britse keukenvloer

Een van de geveilde munten, deze bracht bijna 5000 euro op. Beeld © Spink & Sons auctioneers

Een echtpaar in Engeland heeft tijdens een renovatie van de keuken een pot met 260 gouden munten gevonden. Bij een veiling bracht de schat ongeveer 800.000 euro op.

De pot met munten lag onder een keuken in het plaatsje Ellerby, ruim 300 kilometer ten noorden van Londen. Eroverheen was een laag beton gestort en daarbovenop lagen vloerplanken uit de achttiende eeuw.

De vondst werd al in 2019 gedaan. De oudste munten dateren uit 1610, de jongste komen uit 1727. Ze zouden ooit van de familie Fernley-Maisters zijn geweest, die uit Hull kwam en actief was in de internationale handel.

Per stuk geveild

De veilingmeester van Spink & Sons Auctioneers in Londen had de waarde vooraf geschat op 230.000 tot 280.000 euro, maar dat bedrag schoot omhoog vanwege de internationale belangstelling. De munten werden per stuk geveild en gingen uiteindelijk naar tientallen kopers uit Amerika, Europa, Australië en Azië, die er soms duizenden euro's per munt voor over hadden.

Volgens het veilinghuis zou de originele waarde van de collectie vandaag ongeveer 114.000 euro zijn. Het zou 'een van de grootste collecties munten' zijn die ooit in Groot-Brittannië werd gevonden.

Zeldzaam
Lees ook:
Zeldzaam skelet van Gorgosaurus geveild voor ruim 6 miljoen dollar