Ga naar de inhoud
Opmerkelijke momenten

Van de spin op de kist tot het gevallen briefje: ook dit viel op tijdens de uitvaart van koningin Elizabeth

De kist van koningin Elizabeth in Westminster Abbey met daarachter de Nederlandse Oranjes. Beeld © ANP / AFP / Gareth Fuller

De uitvaart van koningin Elizabeth werd gisteren door veel mensen in stilte gevolgd. Maar op sociale media was er ook aandacht voor wat opviel tijdens de minutieus voorbereide ceremonie. Het meest opmerkelijk waren een spin op de kist, een gevallen briefje en een Australische tv-presentator die niet wist van het bestaan van de Britse premier Liz Truss.

De Britse krant The Guardian heeft de meest opvallende uitlatingen die tijdens de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth op sociale media verschenen op een rijtje gezet. Volgens de krant verdienen ook deze 'wellicht minder eerbiedige' elementen van de begrafenis aandacht.

Allereerst was er 's werelds beroemdste spin die op de kist van de Britse vorstin rondkroop terwijl deze Westminster Abbey binnen werd gedragen:

Vervolgens, vlak nadat de grafkist in de Londense kerk was neergezet, liet een van de mensen die vlak achter de kist stond een aantekeningenbriefje vallen. Dat zorgde voor vragen en grappen op sociale media. "Wat zou er staan? Hier wordt een meme van gemaakt en oneindig lang op ingezoomd", schreef iemand:

De uitvaart werd bezocht door regeringsleiders van over de hele wereld, onder wie ook de kersverse Britse premier Liz Truss. Zij was een onbekende voor de presentatoren van het Australische Channel Nine, die haar op live televisie niet herkenden. "Wie zou zij zijn?", vroegen ze zich hardop af. "Misschien is ze ook lid van de koninklijke familie?"

De Britse spoorwegen riepen iedereen via Twitter na afloop van de begrafenis op om 'nog even de kroeg in te gaan' in de hoop dat niet iedereen tegelijkertijd zou proberen de trein naar huis te nemen.

Bovenal was de begrafenis van Queen Elizabeth groots en meeslepend. Beelden van de uitvaart, die voor het grootste deel vooraf door haar zelf was bedacht, zijn hier terug te kijken:  

Begrafenis Queen Elizabeth: groots, meeslepend, en door haar zelf bedacht

02:49
In Westminster Abbey vond gisteren het afscheid plaats van Queen Elizabeth. Er werden onder meer muziekstukken gespeeld die een bijzondere betekenis voor haar hadden.