Na regen en hitte

Toeristen filmen hoe gletsjer in Chili deels naar beneden stort

14 september 2022 04:00 Aangepast: 14 september 2022 04:03
Een deel van de gletsjer stortte naar beneden toen de toeristen filmden. Beeld © Twitter / GlaciaresLibres

Een gletsjer die aan een rotswand in het Chileense deel van Patagonië hing, is door hoge temperaturen en regenval deels naar beneden gestort. Dat gebeurde precies op het moment dat toeristen aan het filmen waren. 'Dat ijs afbreekt is normaal, maar het gebeurt steeds vaker.'

In het Chileense nationale park Queulat, ruim duizend kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago, zagen toeristen vorige week hoe een gletsjer uit elkaar viel.

Van 200 meter hoogte

Vanaf een hoogte van zo'n tweehonderd meter kwam een enorme hoeveelheid ijs naar beneden, zoals op deze indrukwekkende beelden te zien is:

De video werd gisteren gedeeld door een organisatie die strijdt voor het behoud van Chileense gletsjers en ging al gauw viraal. Raul Cordero, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Santiago, vertelt aan persbureau Reuters dat het niet ongebruikelijk is dat ijsmassa's van gletsjers zich opsplitsen. "Het gebeurt de laatste tijd alleen steeds vaker, overal ter wereld", legt hij uit.

'Opwarming destabiliseert gletsjers'

Voordat de gletsjer in de bekende regio Patagonië afbrak, was het er 'abnormaal heet' en viel er veel regen in het gebied. "Een van de gevolgen van de opwarming van de aarde is dat het gletsjers destabiliseert", zegt Cordero. "Dat gebeurde de afgelopen dagen in Patagonië, nadat het eerder al in de Himalaya en de Alpen gebeurde."

Gisteren publiceerden we nog deze video, waarin te zien is hoe Zwitserse gletsjers uit elkaar smolten door de extreem hete zomer in Europa: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore