Personeelstekort

Nieuw-Zeelands ziekenhuis geeft helpende studenten supermarktbonnen

27 juli 2022 04:44 Aangepast: 27 juli 2022 05:39
Een ziekenhuis in Nieuw-Zeeland, ter illustratie. Beeld © ANP

Een ziekenhuis in Nieuw-Zeeland kampte afgelopen weekend met zo'n ernstig personeelstekort, dat het studenten inzette om genoeg handen aan het bed te hebben. Hun beloning? Een waardebon voor de supermarkt van 200 Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 120 euro). De zaak kwam aan het licht door een filmpje op TikTok.

Een van de twintig studenten die meehielp in het ziekenhuis in Dunedin deelde haar ervaring op TikTok, schrijft het Nieuw-Zeelandse Newshub.

Meteen in het diepe

De verpleegkundige in opleiding had nog nooit in een ziekenhuis gewerkt en stelde zich beschikbaar als vrijwilliger. "Ik werd meteen in het diepe gegooid", vertelt zij.

De beroepsvereniging van verpleegkundigen in Nieuw-Zeeland kwam het filmpje per toeval op het spoor, vertelt voorzitter Anne Daniels aan lokale media.

'Dit bleef onder de radar'

"Deze situatie was bij ons niet bekend en bleef dus volledig onder de radar", zegt Daniels. "Je vraagt je af wat er nog meer gebeurt in Nieuw-Zeelandse ziekenhuizen om genoeg personeelsleden te werven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overal tekorten: waar is het personeel gebleven?

De minister van Volksgezondheid noemt het 'niet onmogelijk' dat studenten meehelpen in ziekenhuizen, maar dat zij daar wel een fatsoenlijke vergoeding voor moeten krijgen.

'Eenmalige actie'

Het ziekenhuis zegt in een verklaring dat het om een 'eenmalige actie' ging. Studenten die bij de gezondheidsinstelling blijven werken krijgen een nulurencontract en worden in het vervolg gewoon betaald. 

Net als Nederland kampt ook Nieuw-Zeeland met een personeelstekort. Dat levert in de zorg al gauw problemen op, doordat er momenteel geregeld personeel uitvalt vanwege coronabesmettingen.

Lastige keuze

Daniels begrijpt dan ook dat het ziekenhuis in Dunedin voor een lastige keuze kwam te staan. "Je doet er als zorginstelling alles aan om je patiënten veilig te houden", zegt zij. "Maar dit had nooit mogen gebeuren."

Bekijk ook: in Nederland springen ouders bij in de zorg

Meehelpen bij de verzorging van je kind dat in een instelling verblijft: het kan mooi en dankbaar werk zijn. Maar door het personeelstekort in de zorg wordt het steeds meer noodzaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore