Niet volgens plan

Pas getrouwd stel redt leven vrachtwagenchauffeur: 'Hoorde enorme knal'

04 juli 2022 20:04 Aangepast: 04 juli 2022 20:19
De vrachtwagen schoot van het talud. Beeld © Eigen foto.

Vol goede zin vertrokken Claudia en Piet uit Leeuwarden afgelopen nacht op huwelijksreis. Bestemming: het Comomeer in Noord- Italië. Maar al na een paar uur rijden kreeg de trip een wel heel bizarre wending. In Duitsland redde het kersverse bruidspaar een vrachtwagenchauffeur uit een brandende wagen. "We zijn zo ontzettend blij dat die man nog leeft."

Claudia Goossen (45) en Piet van Dam (52) uit Leeuwarden gaven elkaar afgelopen vrijdag het jawoord. En dat kersverse huwelijk moest uiteraard worden gevierd met een huwelijksreis. Met de auto naar Italië, want het stel is niet vies van wat kilometers vreten. Claudia: "We zijn beide vrachtwagenchauffeur geweest. Nu hebben we onze eigen rijschool."

Claudia en Piet onderweg naar het Comomeer. Claudia en Piet onderweg naar het Comomeer.

Misschien wel vanwege die achtergrond twijfelden ze geen seconde toen vanochtend een chauffeur op de A44 in Duitsland, tussen Paderborn en Kassel, van het ene op het andere moment in levensgrote problemen kwam. Die man, een Duitser denken Claudia en Piet, reed met een kieptrailer vol zand op de rechterrijbaan.

Enorme knal

"Piet zat achter het stuur. Hij had net tegen mij gezegd: ga maar even slapen, dan kun jij straks ook een stukje rijden. Ik had mijn ogen dicht en hoor ineens een hele harde knal. Toen ik m'n ogen opendeed, zag ik een enorme stofwolk."

"Ik was naar de linkerrijbaan gegaan om die trailer in te halen", vult Piet aan. "Ik reed er nog een meter of dertig achter. Ineens kreeg hij een klapband en was daar al dat stof. Al het verkeer remde meteen, ik ook. Toen ik stilstond en het stof optrok, was die hele vrachtwagen verdwenen."

Piet stormde naar beneden Piet stormde naar beneden

De chauffeur was met zijn combinatie dwars door de vangrail geschoten en naar beneden gedenderd, van het talud af. Piet aarzelde geen seconde en rende de helling af, Claudia  erachteraan. Uit een soort reflex nam ze ook een paar foto's.

Ze vertelt: "Ik schrok zo ontzettend van wat ik zag. Die beschadigde vrachtwagen daar beneden en allemaal rook. Ik riep naar mijn man: laat maar Piet. Dat heeft geen zin. Wie daar in zit is dood."

'Hilfe!'

Maar dan klinkt het uit de cabine: "Hilfe! Hilfe! Help!" Als Piet de chauffeur bereikt, blijkt deze zijn riem niet los te kunnen krijgen. Piet schreeuwt naar boven, waar andere automobilisten zich verzamelen, dat hij een mes nodig heeft. Heel snel krijgt hij er eentje aangereikt. Zelf snijdt de chauffeur de gordel door. Maar de man zit vast met zijn been en kan geen kant op.

Het was een grote ravage Het was een grote ravage

Claudia gooit ondertussen zand op de plekken waar rook opstijgt. Tevergeefs, de eerste vlammen zijn al zichtbaar achter de cabine. Piet blikt terug: "Die man moest er heel snel uit. Ik dacht: trekken, trekken, al breek ik zijn been."

Vlammenzee

Piet krijgt de chauffeur los. Twee andere mannen die inmiddels ook naar beneden zijn geklauterd tillen hem weg bij de vrachtwagen. Even later slaan daar de vlammen uit. Claudia: "Om 6.06 uur maakte ik de eerste foto. Om 6.14 stond-ie in lichterlaaie."

Hulpdiensten komen naar het ongeluk. Hulpdiensten komen naar het ongeluk.

De verwondingen van de chauffeur lijken mee te vallen, vertellen agenten langs de snelweg aan Piet en Claudia. Wel wordt hij met een ambulance weggebracht. "We zijn zo blij dat hij nog leeft. Iedere chauffeur gaat 's ochtends de weg op met het idee 's avonds weer thuis te komen. Maar dit had heel anders kunnen aflopen. Nu kan zijn familie hem vanavond komen opzoeken."

Ontmoeting

"Het had geen twee minuten langer moeten duren", verzucht Claudia nog. Omdat het bruidspaar graag in contact wilde komen met de onfortuinlijke chauffeur, reageerde Piet op Facebook onder een nieuwsbericht over het ongeluk, van een Duitse nieuwssite. 

Dat werd opgemerkt door de dochter van het slachtoffer. "We hebben haar aan de telefoon gehad. Ze vertelde dat hij nog in het ziekenhuis ligt, met brandwonden en een gebroken neus. Ze was flink van de kaart en wilde weten hoe het allemaal gebeurd was. Ze heeft beloofd ons verder op de hoogte te houden." 

Zelf zijn de twee Friezen maar weer de weg opgegaan. En ze kunnen er zelfs al heel voorzichtig een beetje om lachen. Piet: "Als dit een huwelijksreis met opdrachten is, hoop ik wel dat we de heftigste nu gehad hebben."

'Kan alleen maar beter'

Vanavond bereiken ze hun bestemming, als alles vanaf nu wel volgens plan verloopt. "En ik denk dat we het er dan nog wel even over hebben ja, met een koud biertje en een wijntje erbij." En wat betreft hun huwelijk: "Na deze gekkigheid kan het alleen maar beter worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore