Verboden voor verkeer

Nederlander (19) krijgt fikse boete voor scooterritje in Venetië

03 juli 2022 17:11
Beeld uit de video op YouTube. Beeld © La Nuova di Venezia e Mestre / YouTube

Een 19-jarige Nederlander kan in Italië een stevige boete tegemoet zien: hij maakte met een scooter een ritje door het historische centrum van Venetië, waar het ten strengste verboden is voor verkeer. Volgens de krant Corriere del Veneto is de Nederlander de komende jaren niet meer welkom in de stad.

De Venetiaanse chef van politie Marco Agostini meldt op zijn Facebook-pagina dat de 'vespista' werd geïdentificeerd met bewakingsbeelden. De scooterrijder overtrad twee lokale wetten: hij maakte 'oneigenlijk gebruik' van het historische centrum en hij overtrad het verbod voor gemotoriseerde voertuigen in het gebied.

Op de beelden, die gemaakt werden door inwoners van de waterrijke toeristische stad, zien we de Nederlander op zijn gemakje voorbij tuffen op een blauwe scooter, met bijpassende blauwe helm.

De Nederlander krijgt naar verwachting een gebiedsverbod voor enkele jaren opgelegd. Daarnaast krijgt hij een boete die zomaar een paar honderd euro kan bedragen.

Volgens de krant gaat het om een zeldzaam geval. Inwoners keken dan ook vreemd op toen ze de blauwe Vespa door hun stad zagen rijden.

De Nederlandse toerist kwam op 29 juni vanaf het Italiaanse vasteland de stad binnen over de beroemde Ponte della Liberta (de Vrijheidsbrug). Volgens politiechef Agostini verbleef de toerist vlak bij de Campo Santo Stefano, een bekend toeristisch plein in het stadsdeel San Marco.

Bewakingsbeelden van de Nederlander op zijn scooter. Bewakingsbeelden van de Nederlander op zijn scooter.

In Venetië worden jaarlijks tientallen toeristen op de bon geslingerd wegens fietsen in de binnenstad, schrijft de Italiaanse krant. Een enkele keer rijdt iemand met een auto de stad in. Zo werden in 2011 werden vier mannen gearresteerd na een rit langs onder andere de drukke straat Lista di Spagna en het plein Campo San Geremia. Ze probeerden nog te vluchten, maar werden snel in de kraag gevat door de politie.

Na de coronacrisis is het toerisme naar de Italiaanse waterstad weer goed op gang gekomen, al komt lang niet iedereen om zich in een gondel door de kanalen te laten varen, zo blijkt ook uit deze video die we eerder maakten:

Venetië loopt weer vol met toeristen. Dit is goed voor de economie, maar zorgt ook voor overlast. Het stadsbestuur neemt nu maatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore