Ga naar de inhoud
Fakkels, rookbommen en vuurwerk

Totale chaos op Frans voetbalveld na degradatie, spelers 2 uur vast in kleedkamer

De chaos op het veld was gisteravond enorm. Beeld © ANP / AFP / Jean-Philippe Ksiazek

Het liep gisteravond helemaal uit de hand na een voetbalwedstrijd in het Franse Saint-Étienne, vlakbij Lyon. Nadat het gelijknamige voetbalteam was gedegradeerd, stormden honderden supporters met fakkels, rookbommen en vuurwerk het veld op. De schade is aanzienlijk en de club veroordeelt het geweld.

Saint-Étienne speelde gisteravond in het Stade Geoffroy-Guichard tegen Auxerre. In eigen stad verloor de ploeg na verlenging (1-1) tijdens de penalty's, waardoor de ploeg degradeerde uit de Ligue 1.

Vuurwerk richting spelerstunnel

De nederlaag maakte de boze Etienne-fans woedend, die het veld bestormden en met vuurwerk richting de spelerstunnel renden.

Voetballers konden maar net op tijd wegkomen, bekijk de beelden hier:

De voetbalclub veroordeelt het geweld. In een verklaring op de website van Saint-Étienne schrijft de ploeg dat veel supporters het veld wisten te bestormen, 'ondanks de inzet van bijna vijfhonderd politieagenten'. Ook zullen er juridische procedures worden gestart.

'Viel te verwachten'

Een anonieme bron binnen de ploeg vertelt aan de Franse krant Le Monde dat er al rekening mee werd gehouden dat supporters het veld zouden bestormen. De politie hield dan ook al rekening met een 'zware avond'.

Het bleef ook na de bestorming van het veld nog lang onrustig bij het stadion. De spelers moesten tot na middernacht, meer dan twee uur na het einde van de wedstrijd, in de kleedkamers blijven, schrijft het Franse BFMTV.

Rellen
Lees ook:
Rellen in en rond stadion ADO Den Haag na mislopen promotie

Hoeveel voetbalsupporters in Saint-Étienne zijn gearresteerd is niet duidelijk.

Rellende voetbalsupporters zijn vaker een probleem in Frankrijk. De Champions Leaguefinale moest dit weekend in Parijs later beginnen omdat, volgens de Europese voetbalbond UEFA, mensen met neptickets waren binnengekomen, wat leidde tot chaotische taferelen bij de ingang van het stadion. Dat verhaal wordt overigens tegensgesproken door verschillende ooggetuigen.