Franse en Italiaanse kazen

Australische kaasboer krijgt duizenden euro's boete om 'zure melkgeur'

24 mei 2022 10:58 Aangepast: 24 mei 2022 11:20
Een kaashandel in de Australische stad Adelaide, ter illustratie. Beeld © ANP / EPA

Een Australische kaasboer heeft van de lokale autoriteiten een forse boete van 9087 Australische dollar (ruim 6000 euro) gekregen. De reden? Een 'zure melkgeur met aardse kenmerken' die voor ongemak zorgt als de wind de verkeerde kant op staat.

De kaasboer in Yarra Valley, een wijngebied vlak boven de Australische miljoenenstad Melbourne, heeft de boete gekregen van de milieubeschermingsautoriteit.

'Ongemak'

Een woordvoerder van de autoriteit spreekt tegenover lokale media van 'onredelijke' stank. De geur is zo sterk dat deze in de omgeving voor 'ongemak' zorgt. Op de website van het bedrijf valt te lezen dat de dertig medewerkers van de kaasboer verse Franse en Italiaanse kazen maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer soorten vegan kaas, maar kunnen ze al tippen aan de traditionele?

De kaashandel was vorig jaar al gewaarschuwd en kreeg de kans om het probleem te verhelpen. De kaasboer zou het afvalwater kunnen behandelen om te voorkomen dat de geur zich zo sterk verspreidt, adviseerde de autoriteit toen.

Enkele verbeteringen

"Het bedrijf heeft wel enkele verbeteringen doorgevoerd, maar de sterke geur is er nog steeds", zegt de woordvoerder.

Omdat de buurtbewoners er nog last van hebben, krijgt het bedrijf de boete. "Wij zijn er om het milieu te beschermen. Wie een bedrijf runt, moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

Ook in Nederland stankoverlast

Niet alleen in Australië klagen mensen over stank, ook in Nederland is het een probleem. Eerder deze maand concludeerde onderzoeksprogramma Zembla dat mensen in Deurne met een dichtgeknepen neus hun tuin in moeten. In die Brabantse plaats hangt namelijk een akelige geur van varkens en kippen in de lucht.

Ondanks de wet Geurhinder en Veehouderij - die in 2007 in is gegaan - is het er niet beter op geworden, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn er in Nederland nog veel meer plekken waar mensen in de stank van vee leven. En dat kan slecht zijn voor de gezondheid.

Bekijk ook: Brabantse kaasboeren slachtoffer georganiseerde misdaad

In Fijnaart hebben dieven vorige maand ruim 160 kazen gestolen van een kaasboerderij. Totale waarde: 21.000 euro. Meer kaasboeren zijn afgelopen jaren slachtoffer geworden van dit soort diefstal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore