Officiële waarschuwing

Parlementslid Canada doet mee aan vergadering vanuit wc: 'Stuitend'

10 mei 2022 22:45
De zitting van het Canadese parlement maandag waarin het in opspraak gekomen lid zijn excuses aanbood.

Een lid van het Canadese parlement is diep door het stof gegaan nadat hij vrijdag een commissievergadering bleek te hebben bijgewoond vanuit een wc in het parlementsgebouw in Ottawa. Een collega herkende de plek en waarschuwde de parlementsvoorzitter.

Shafqat Ali, parlementslid van de Liberalen, woonde de vergadering bij via een videoverbinding op zijn smartphone. Nadat ze was getipt, liet de voorzitter direct een bode controleren of Ali inderdaad deelnam vanuit de wc. Dat bleek te kloppen.

'Belediging voor de democratie'

De plek werd herkend door een collega van de Conservatieven. Die partij concludeert na onderzoek dat de 55-jarige Ali zijn telefoon had neergezet op een richel boven de closetpot.

"Dit parlementslid was in de wc terwijl hij deelnam aan een zitting van het Lagerhuis, de kathedraal van de Canadese democratie", zei de Conservatieve fractieleider gisteren. Anderen noemden het gedrag van Ali 'stuitend' en een 'belediging voor de democratie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Canadees wil aandeel in hoofdprijs loterij en klaagt vrienden aan

Ali bood gisteren zijn excuses aan. Hij spreekt van een 'ongelukkig incident' en zegt dat hij er niet goed over had nagedacht. "Ik neem dit uiterst serieus en beloof dat ik het nooit weer zal doen."

'Camera uit'

Sinds het begin van de corona-epidemie wordt ook door het Canadese parlement vaak op afstand vergaderd. Fysieke aanwezigheid is niet altijd verplicht, veel parlementsleden doen mee met een videoverbinding. De voorzitter waarschuwde de parlementariërs daarbij te letten op hun cameragebruik. "Als je hem niet per se aan hoeft te hebben, zet hem dan uit. Als we niet aan het stemmen zijn, zet hem uit."

Het is in Canada niet het eerste incident met een parlementariër die door videovergaderen in opspraak komt. Vorig jaar verscheen een collega van Ali's Liberale partij per ongeluk naakt in beeld toen hij zich omkleedde na een stukje hardlopen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore