Ga naar de inhoud
721 meter

Durfals opgelet: Tsjechië opent 's werelds langste voetgangersbrug

De brug is 721 meter lang en hangt 95 meter boven het dal in Tsjechië. Beeld © ANP / EPA

Vrijdag is het zover. Dan opent in het noordoosten van Tsjechië 's werelds langste voetgangersbrug. De stalen hangbrug is 721 meter lang, slechts 1,2 meter breed en hangt zo'n 95 meter boven de grond. Wie hoogtevrees heeft, kan beter niet aan de oversteek beginnen. Want omkeren kan niet.

De brug is zo smal dat voetgangers maar in één richting over de 'Sky Bridge 721' lopen. De brug is flink langer dan een voetgangersbrug in Nepal die met 567 meter momenteel 's werelds langste voetgangersbrug is.

Bij Poolse grens

De voetgangersbrug is onderdeel van het skigebied Dolni Morava, niet ver van de Poolse grens. Wie de brug over is gestoken, loopt via het omliggende gebergte terug naar het beginpunt.

De bouw van de brug kostte zo'n acht miljoen euro. Dankzij stalen kabels met een dikte van acht centimeter kunnen er maximaal vijfhonderd mensen tegelijkertijd op de brug staan. De eerste twee weken worden uit voorzorg maximaal 250 mensen toegelaten op de brug.

Kabelbaan en uitkijktoren

Naast de brug zijn er ook een 55 meter hoge houten uitkijktoren, kabelbaan en mountainbikeroute bij het Tsjechische skigebied.

Nog niet genoeg lange bruggen gezien? Vorig jaar opende deze voetgangersbrug in Portugal, die met 516 meter tot een van de langste ter wereld behoort: 

Durf jij eroverheen? Langste voetgangersbrug ter wereld geopend

01:29
De stalen brug hangt 175 meter boven de grond en is helemaal doorzichtig.