Ga naar de inhoud
'Hoogtepunt van Amerikaanse pop'

Voor 195 miljoen dollar geveild: zeefdruk Warhol duurste kunstwerk 20ste eeuw

De zeefdruk werd de afgelopen tijd tentoongesteld. Beeld © ANP / AP / Ted Shaffrey

Veilinghuis Christie's in New York verwachtte al dat het zou gaan om het duurste kunstwerk uit de 20ste eeuw dat ooit geveild werd. En die verwachting kwam gisteren uit. De zeefdruk van Marilyn Monroe die in 1964 door Andy Warhol werd gemaakt, leverde 195 miljoen dollar (184 miljoen euro) op. Een record.

"Het belangrijkste 20ste-eeuwse schilderij van deze generatie wordt geveild." Zo kondigde het veilinghuis de verkoop van het doek van Andy Warhol aan. Gisteren (lokale tijd) was het zover en werd het werk samen met tientallen andere kunstwerken geveild door Christie's.

Vergeleken met Mona Lisa

Waarom iemand zo'n vermogen neer zou willen leggen voor de zeefdruk? Volgens het veilinghuis is dat niet zo'n moeilijke vraag. Het noemt het portret van Monroe 'een van de grootste schilderijen aller tijden' en vergelijkt het werk met de titel Shot Saga Blue Marilyn zelfs met de Mona Lisa. 

Zeefdruk
Lees ook:
Zeefdruk Marilyn Monroe van Warhol moet 200 miljoen dollar opleveren

Deze zeefdruk is 'het absolute hoogtepunt van de Amerikaanse pop' en de belofte van de Amerikaanse droom, schrijft Christie's erover. "Optimisme, kwetsbaarheid en beroemdheid worden hier samengevat."

Warhol maakte in 1964 meerdere zeefdrukken van Monroe, die twee jaar eerder overleed. Shot Sage Blue Marilyn maakt deel uit van een serie van vijf identieke portretten, maar dan in verschillende kleuren. 

Koper onbekend

Wie het doek gekocht heeft is niet duidelijk. Wel weten we dat de koper er het enorme bedrag voor betaald heeft. Het schilderij werd verkocht door de Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich, dat gezondheidszorg en onderwijs voor kinderen mogelijk maakt.

Alle opbrengsten gaan naar het goede doel, waardoor de verkoop volgens The New York Times mogelijk 'de meest winstgevende filantropische veiling' in jaren wordt.

Vier
Lees ook:
Vier portretten Beatrix Andy Warhol geveild voor 217.000 euro

 

Volgens persbureau AFP was het schilderij Les Femmes d'Alger van Picasso dat in 2015 verkocht werd voor zo'n 170 miljoen euro tot nu toe het duurste schilderij uit de 20ste eeuw. 

Bovendien is het doek van Warhol het op een na duurste schilderij ooit, na Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. Dat schilderij leverde omgerekend ruim 425 miljoen euro op.