Ga naar de inhoud
'Ik heb 1000 vragen'

Op 98ste verjaardag ontmoet Gerda haar dochter (80) voor het eerst

Vluchtende mensen in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog, ter illustratie. Beeld © Topfoto / ANP

Als jong joods meisje, moest de Oostenrijkse Gerda Cole haar dochter tijdens de Tweede Wereldoorlog ter adoptie afstaan. Afgelopen weekend ontmoette ze haar inmiddels 80-jarige dochter voor de allereerste keer. Net op tijd voor Moederdag én op haar 98ste verjaardag. "Dat ik dit nog mee mag maken betekent zoveel voor me."

Gerda Cole was 15 jaar oud toen ze, in 1939, samen met haar familie vanuit Wenen naar Engeland vluchtte om aan de Jodenvervolging te ontkomen. Enkele jaren later, in 1942, moest ze op 18-jarige leeftijd haar pasgeboren dochter afstaan ter adoptie.

'Ik sta te trillen'

"Ik had geen enkele opleiding gevolgd en het was oorlog, dus ik had geen andere keus", zegt Cole over die moeilijke adoptie tegen Canadese media. "Ik moest accepteren dat ik geen band met het kind kon hebben." De vrouw vertrok na de oorlog naar Canada en voltooide daar drie universitaire studies. Haar kind zag ze nooit meer.

Dat veranderde dit weekend, toen ze haar dochter Sonya Grist na tachtig jaar weer in haar armen kon sluiten. "Ik sta te trillen", vertelde Sonya vlak voor de ontmoeting. "Een jaar geleden wist ik niet dat mijn moeder nog leefde. Ik wist heel weinig. Ik weet nog steeds niet veel en heb duizend vragen, maar ik wil haar niet overvallen."

Overlevenden
Lees ook:
Overlevenden Holocaust na bijna 80 jaar herenigd: 'Dit is een wonder'

De inmiddels 80-jarige Sonya arriveerde zaterdag met haar zoon Stephen in Canada na een vlucht vanuit Engeland. Het is dankzij Stephen dat Gerda en Sonya elkaar in de armen kunnen sluiten.

Oostenrijkse nationaliteit

Stephen wíst dat hij Oostenrijkse familiebanden had en ging vorig jaar op zoek naar voorouders in de hoop zo een Oostenrijks paspoort aan te kunnen vragen. Zijn moeder Sonya en hij zijn Brits. 

Tijdens die zoektocht kwam hij er achter dat zijn oma, de moeder van Sonya, 97 jaar oud was en nog leefde in een Canadees verzorgingstehuis. "Oh mijn god, dit is verbijsterend", zegt Stephen over zijn eerste reactie na die ontdekking. "Het idee dat mijn moeders moeder nog leefde en dat er een kans was dat de twee elkaar konden ontmoeten, zette mijn wereld op zijn kop."

Deze
Lees ook:
Deze juf is 80 jaar en geeft al 60 jaar les: 'Het onderwijs moet beter'

Toen hij Sonya het nieuws vertelde, had ze maar één antwoord: "Ik wil in een vliegtuig naar Canada om haar een dikke knuffel te geven."

In verzorgingstehuis

Via een stiefzoon van Gerda kwam Stephen in contact met het verzorgingstehuis waar Gerda al lange tijd zit. Afgelopen weekend was het, precies op de 98e verjaardag van Gerda, zover en konden de lang verloren familieleden elkaar weer in de armen sluiten.

Moeder en dochter lieten elkaar niet los toen ze elkaar een knuffel gaven. "Tachtig jaar oud", zei Gerda geschokt terwijl ze naar haar dochter keek: "Maar laten we de nadruk niet al te veel op onze leeftijden leggen."

Bekijk de bijzondere ontmoeting hier: