Ga naar de inhoud
100-jarige werknemer

Braziliaan werkt 84 jaar bij hetzelfde bedrijf (en da's een record)

De 100-jarige Walter Orthmann heeft in zijn leven niet veel gepland. Beeld © Guinness World Records

Tijd voor een carrièreswitch? Niet voor de 100-jarige Braziliaanse Walter Orthmann. Hij werkt al 84 jaar voor dezelfde baas en is daarmee de loyaalste werknemer ter wereld, meldt Het Guinness Book of World Records. Voor wie nu begint aan een loopbaan heeft Orthmann nog wel een paar tips.

In 1938 begon Walter Orthmann, toen 15 jaar oud, als assistent bij textielbedrijf Industrias Renaux S.A. in Brazilië. De jongen groeide op in Brusque, een stad in Brazilië waar veel Duitse immigranten woonden. Omdat Orthmann vloeiend Duits sprak, werd hij aangenomen bij de textielweverij.

Leergierig

Als kind was Orthmann al leergierig. Ook in dienst van zijn nieuwe baas wilde hij zich graag blijven ontwikkelen. Hij promoveerde tot verkoopmedewerker en werd vervolgens manager. Tijdens die periode in zijn carrière reisde de Braziliaan door het hele land om cliënten te ontmoeten.

Geen
Lees ook:
Geen diploma of ervaring? In de huidige arbeidsmarkt kun je tóch aan de slag

Het Guinness Book of World Records verifieerde zijn decennialange carrière eerder dit jaar. Vorige maand vierde Orthmann zijn 100-jarige verjaardag, maar dat is nog geen reden om met pensioen te gaan.

Flexibel blijven

In de afgelopen 84 jaar is het bedrijf en zijn werk fors veranderd, zegt Orthmann. Wat hij daarvan leerde? Je moet als medewerker flexibel blijven en je altijd aanpassen aan nieuwe situaties.

De 100-jarige adviseert jonge mensen op zoek te gaan naar een baan waar ze enthousiast van worden. Maar hij heeft een nog belangrijker advies: maak niet te veel plannen. "Ik geef niet veel om morgen", zegt Orthmann. "Je moet bezig zijn met het heden, niet met het verleden of de toekomst. Het hier en nu is wat telt."

Grappend sluit hij af: "Dus laten we gauw aan het werk gaan."

Bekijk ook: Nora en Darifa verrast met lintje na ruim 20 jaar vrijwilligerswerk

02:19
Nora en Darifa uit Amsterdam zijn vorige week in het zonnetje gezet vanwege hun jarenlange inzet voor vrouwen met een migratie-achtergrond. De twee zijn al meer dan 20 jaar 24 uur per dag bereikbaar om mensen in nood te helpen.