Poetin sprak erover

The Sims of een simkaart? Russen blunderen met propagandavideo

26 april 2022 06:46 Aangepast: 26 april 2022 07:41
Tussen in beslag genomen spullen van vermeende neonazi's ligt het videospel The Sims. Beeld © Twitter / Francis Scarr

Een video van de Russische veiligheidsdienst waarin te zien zou zijn hoe Oekraïense spionnen worden opgepakt, zorgt voor hilariteit op sociale media. Experts melden dat het om een in scène gezette video gaat. De belangrijkste aanwijzing? Tussen de gevonden wapens en nazivlaggen ligt het videospel The Sims. "Ik denk oprecht dat dit is verward met een simkaart", schrijft Bellingcat-oprichter Eliot Higgins.

Op de Russische staatstelevisie zei president Vladimir Poetin gisteren dat de veiligheidsdienst FSB onlangs een moordpoging op de prominente televisiejournalist Vladimir Solovjov heeft verijdeld.

Poetin: dit is terreur

"Vanochtend heeft de Federale Veiligheidsdienst de activiteiten beëindigd van een terroristische groepering die van plan was een beroemde Russische tv-journalist aan te vallen en te vermoorden", zei Poetin. "Ze zijn overgegaan op terreur, op het voorbereiden van het vermoorden van onze journalisten."

Niet veel later verscheen er een video van Rusland waarin de arrestatie van de Oekraïense neonazi's en spionnen te zien zou zijn. BBC-journalist Francis Scarr bekeek deze video en zag iets opvallends. Tussen de gevonden voorwerpen zoals nazivlaggen, Oekraïense paspoorten en afbeeldingen van Hitler, lagen ook drie hoesjes van het wereldberoemde videospel The Sims:

Even later tweet Scarr: "Wie had verwacht dat ze de Sims zo leuk zouden vinden?" Op sociale media wordt er vol hilariteit op de video gereageerd.

Reactie Bellingcat-oprichter

De oprichter van het kritische onderzoekscollectief Bellingcat, Eliot Higgins, reageert ook serieus op de beelden die door de Russische autoriteiten zijn vrijgegeven.

Hij gaat ervan uit dat 'een medewerker van de Federale Veiligheidsdienst de opdracht heeft gekregen om drie simkaartjes tussen de gevonden spullen te leggen'. De medewerker zou dit vervolgens hebben verward met het videospel The Sims. 

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU, die de spionnen volgens Poetin aan zou sturen, heeft gisteren overigens ontkend plannen te hebben om de Russische journalist te vermoorden. "De SBU heeft geen plannen om Solovjov te vermoorden", schreef de dienst op Telegram.

Solovjov kwam vorige week in het nieuws toen hij op de Russische staatstelevisie zei dat de oorlog in Oekraïne nu daadwerkelijk begonnen is. Eerder werd door Rusland slechts gesproken van een 'militaire operatie'. 

Bekijk ook: deze deskundige legt uit hoe je kunt zien of oorlogsfilmpjes echt zijn

Op sociale media verschijnt het ene na het andere filmpje over de oorlog in Oekraïne. Lang niet al die filmpjes zijn echt, sommige zijn zelfs al jaren oud, maar hoe check je dat? Journalist en conflictresearcher Thomas van Linge legt het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore