Ga naar de inhoud
Proef van zes maanden

Venetië zet plan door en vraagt toeristen tot 10 euro entree per dag

Het toerisme in Venetië trekt weer aan, dit was eerder deze maand. Beeld © Hans van Rhoon / Hollandse Hoogte / ANP

Venetië zet een eerder aangekondigd plan door en gaat toeristen tot wel 10 euro per dag entreegeld vragen. Zo hopen de autoriteiten te voorkomen dat toeristen de stad deze zomer massaal overspoelen. Het gaat in eerste instantie om een proef die zes maanden duurt.

Venetië had de plannen om entreegeld te vragen begin 2019 al aangekondigd. De burgemeester van de stad, Luigi Brugnaro, legde destijds uit dat van de 24 miljoen toeristen die Venetië elk jaar bezoeken, er maar tien miljoen in de stad zelf slapen.

Tegelijkertijd kost het volgens Brugnaro veel geld om Venetië schoon te maken en is het restaureren van monumenten duurder dan elders in Italië.

Druk paasweekend

Het plan werd door de coronacrisis op de lange baan geschoven. In het afgelopen paasweekend zou het aantal toeristen echter weer net zo hoog zijn geweest als vóór de pandemie.

De stad gaat daarom zes maanden op proef entreegeld vragen. Als het experiment succesvol is, gaat de maatregel vanaf begin volgend jaar definitief in. 

Venetië
Lees ook:
Venetië mag entreegeld vragen aan toeristen: 2,50 tot 10 euro

Volgens The Guardian spreekt burgemeester Brugnaro van een 'moeilijk experiment' dat nog nergens anders ter wereld wordt toegepast. Met een online boekingssysteem kunnen toeristen vanaf juni een bezoekje plannen.

Tussen 3 en 10 euro

Brugnaro schrijft op Twitter dat het boekingssysteem 'de juiste weg is' om het massatoerisme beter te managen. Afhankelijk van hoe druk het in de stad is, betalen toeristen tussen de 3 en 10 euro.

Venetië overweegt ook toegangspoortjes te installeren zodat bezoekers gecontroleerd kunnen worden.

Bollenkwekers
Lees ook:
Bollenkwekers waarschuwen toeristen: 'Ga niet in de velden staan'