Ga naar de inhoud
Na 36 jaar als burgemeester

101-jarige in directie grootste vliegveld van Canada

De 101-jarige Hazel McCallion eind vorig jaar in Canada. Beeld © Chris Young / ANP

De 101-jarige Canadese Hazel McCallion heeft een nieuw contract van drie jaar getekend bij het vliegveld van Toronto, waar ze onderdeel uitmaakt van de directie. Eerder was ze 36 jaar lang de burgemeester van Mississauga, totdat ze in 2014 op 93-jarige leeftijd met pensioen ging.

Hazel McCallion, ook wel bekend als 'Hurricane Hazel' ('Orkaan Hazel'), heeft het contract voor haar baan bij het grootste vliegveld van Canada ondertekend omdat ze er nog niet aan toe is om het rustig aan te doen, schrijft The Guardian.

'Encyclopedische kennis'

De Canadese minister van Transport feliciteerde de honderdjarige en prees haar vier decennia in dienst van de staat. Hij heeft er alle vertrouwen in dat McCallion de komende jaren de grootste luchthaven van Canada overziet.

De afgelopen jaren werkte McCallion ook als speciaal adviseur bij de Universiteit van Toronto, die haar 'encyclopedische kennis van politiek' bewonderde.

Voorkom
Lees ook:
Voorkom zwart gat en blijf gezond: waarom je ook na je pensioen (een beetje) moet blijven werken

Volgens The Guardian staat de Canadese erom bekend 'met botte bijl' te regeren. Haar strijdlust maakte haar beroemd en berucht in de tijd dat ze burgemeester van Mississauga was, een stad in de buurt van Toronto.

'Een icoon'

De premier van Ontario, de Canadese deelstaat waar Toronto deel van uitmaakt, noemde McCallion vorig jaar tijdens haar 100-jarige verjaardagsfeest 'een Canadees icoon'.

Wetenschapper Tom Urbaniak schreef een boek over McCallion. "Een voormalig premier zei eens: 'Zij is de enige politicus in Ontario die me de stuipen op het lijf jaagt'", zegt Urbaniak tegen de Britse krant.

Urbaniak kon een glimlach niet onderdrukken toen hij begreep dat de 101-jarige de directrice van de luchthaven wordt, vertelt hij. "Ze zal zo lang mogelijk actief blijven. In het verleden voerde ze een jarenlange strijd met het voormalige hoofd van het vliegveld. Hij dacht dat hij McCallion zou verslaan, maar slaagde daar niet in."

Grijze
Lees ook:
Grijze haren op de Olympische Spelen: 'Topsporters gaan langer door'