Een gesprek op Mars zou wel eens heel vreemd kunnen klinken, als de mensheid er ooit zou komen rond te lopen. Wetenschappers hebben namelijk een onverwachte ontdekking gedaan over de klanken van geluiden op de planeet.
Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke blad Nature.
Met de microfoons in de Marsverkenner Perseverance luisterden de wetenschappers naar geluiden. Zo hoorden ze de robothelikopter Ingenuity voorbij vliegen. Omdat ze precies wisten waar de verkenner stond en waar en wanneer de helikopter vloog, konden ze berekenen hoelang het duurde voor het geluid de microfoon bereikte.
Dunnere dampkring
Het geluid haalde een snelheid van 240 meter per seconde, terwijl het op aarde met 340 meter per seconde gaat. Dat was verwacht: de dampkring op Mars is veel dunner, waardoor geluidsgolven zich langzamer verplaatsen.

Maar een andere meting was juist onverwacht. De microfoons registreerden ook hoe de verkenner een laserstraal afvuurde op een rots om de samenstelling te meten. Het geluid van de laser verplaatste zich met een snelheid van 250 meter per seconde, een andere snelheid dus dan het geluid van de helikopter.
Elk geluid klinkt anders
Terwijl de aarde één snelheid van het geluid heeft, blijkt Mars dus twee snelheden van geluid te hebben: hoge tonen gaan sneller dan lage tonen, waardoor elk geluid heel anders zal klinken.