Trump-shake of dode vis: zo imponeer je met een handdruk

Een slap of bezweet handje, iemand niet aankijken, met je andere hand iemand op z'n schouder slaan. Een eerste indruk begint vaak met handen schudden. Wat zegt je handdruk over je en kun je de juiste manier leren?
Buitenhof-presentator Marcia Luyten wilde gisteren Jan Roos, lijsttrekker van VNL, geen hand geven. "U zei net dat ik dat op de verkeerde manier doe." Waarop Roos antwoordt: "U heeft de Donald Trump-schud, dat is dat je iemand dan een hand geeft en dan gaat trekken, en dat is bijzonder onaangenaam kan ik u vertellen."
Trump gets a grip pic.twitter.com/cQ7M6YMaoY
— VICE News (@vicenews) February 12, 2017
De Trump-shake maakt furore. Zo laat onderstaande compilatie van Vice ook zien. Wat zegt zo'n handdruk over iemand?
Dominant: handpalm naar beneden
Denise Dechamps van de Body Language Academy traint ambtenaren van lokale overheden maar ook de werknemers van bedrijven als Colgate, Volvo en het VUmc. Ten eerste zegt ze: "Zo'n handdruk zegt alles. Het reflecteert iemands persoonlijkheid, maar geeft ook aan wie de leiding zal hebben in het gesprek dat volgt."
De dominante manier van een hand geven, vertelt ze, is met de handpalm naar beneden. "Sommige mensen plaatsen daarbij de wijsvinger op de pols van een ander. De pols is een kwetsbaar gebied, daar loopt een slagader doorheen. Heel intiem."
Territorium intrekken
Iemand naar je toetrekken, zoals Trump doet, is volgens haar dé manier om te zeggen: ik bepaal. "Je trekt iemand letterlijk je territorium binnen en zegt daarbij ook, non-verbaal: ik bepaal waar jij heen gaat."
In de politiek wordt de 'hand hug' veel gezien. Zoals Mark Rutte hierboven doet bij de Indonesische president Joko Widodo. "Eigenlijk is zo'n handknuffel niet passend in de politiek. Het is passend als je een hechte band met iemand hebt of als troost, een gebaar van 'het komt goed' maar politici doen dit uit overcompensatie." Zo wordt extra bevestigd wie er de leiding heeft.
De handknuffel
Overtreffende trap van de handknuffel is de hand die geschud wordt in combinatie met een tik op de schouder, zoals Arie Slob (ChristenUnie) hier doet bij Jesse Klaver (GroenLinks).
Dechamps: "Je neemt hier nog meer de leiding mee. Het heeft ook iets hiërarchisch. Je baas kan dit bij jou doen, maar jij zal dit waarschijnlijk nooit bij je baas doen. Met dit gebaar geef je eigenlijk aan: ik ben de baas."
Dode vis-handje
En dan zijn er natuurlijk nog de don'ts op het gebied van handen schudden. Zo is een zweethand uit den boze, net als de slappe hand die Dechamps in jargon het 'dode vis handje' noemt.
Verder nooit doen: iemand niet aankijken. "Dan kom je verlegen over, je verliest kracht en het gevoel van echt contact. Het straalt ongemak uit in plaats van zekerheid en kracht." En als je iemand aankijkt, probeer negatieve gevoelens jegens die ander dan te verbergen.
En laat je niet afleiden:
Knijp de ander bij voorkeur niet fijn, zoals de Britse prins William overkwam:
Modi's firm handshake leave Prince William with a burning hand - imprint on Duke's red palmhttps://t.co/DAu3WkcZET pic.twitter.com/Syj5ySVuEg
— NewsCrunch (@NewsCrunch1) 15 april 2016
Vrienden onderling kunnen natuurlijk altijd een stapje verder gaan, zoals Sepp Blatter die de hand van UEFA-voorzitter Michel Platini schudt.
En als het allemaal echt verwarrend wordt, dan maar zo:
(Bron: Giphy)
Obama is lichtend voorbeeld
Gevraagd naar iemand die de kunst van het handen schudden goed beheerst, zegt Deschamps: Obama. "Hij geeft vaak een gelijkwaardige hand. Als iemand hem op de dominante manier de hand reikt, gaat hij daar gewoon in mee. Af en toe zie je hem de handknuffel doen, maar
Obama komt er vaak mee weg door zijn algehele uitstraling. Dat is nog knapper eigenlijk."
(Bron: Giphy)
Overigens valt een goede handdruk geven te leren, zegt Dechamps. Daarbij is de rest van je lichaamstaal ook belangrijk. "Trump geeft steeds vaker zijn hand op de onderdanige manier, met de palm omhoog. Maar dat past totaal niet bij hem. Je ziet de rest van zijn lichaam ook zeggen: geef mij je hand, nu!"