Ga naar de inhoud
Honderden bezoekers

Nieuw-Zeelandse bieb opent per ongeluk maar niemand steelt boek

De bibliotheek in het centrum van Christchurch, ter illustratie. Beeld © RTL Nieuws

Een opmerkelijk nieuwtje uit Nieuw-Zeeland. Toen door een foutje begin vorige maand de deuren van een bibliotheek in Christchurch opengingen op een nationale feestdag, kwamen honderden mensen de onbemande bieb binnen. De gemeente maakt nu bekend dat níemand die dag een boek stal.

Doordat de toegangsdeuren van de bibliotheek verkeerd geprogrammeerd waren, openden de deuren begin vorige maand op Waitangi Day. Er was vanwege deze nationale feestdag echter niemand aan het werk in een van de grootste bibliotheken van het land.

Zeker 380 bezoekers

Uit documenten die de gemeente heeft vrijgegeven blijkt dat de bibliotheek die ochtend door 380 mensen werd bezocht. Zij liepen door de bibliotheek, lazen boeken en leenden ook materiaal via de automatische machines. Er zouden 147 boeken zijn uitgeleend via de machines. Dat schrijft The Guardian.

Geleend
Lees ook:
Geleend bibliotheekboek na bijna veertig jaar alsnog ingeleverd

Eén klant was verontwaardigd dat er niemand in de bibliotheek aan het werk was en liet een briefje achter. Hij wilde cd's lenen maar kon nergens een medewerker vinden. Daarom nam hij de cd's mee.

Reacties op Facebook

De gemeente, die verantwoordelijk is voor de bibliotheek, kwam er pas na uren achter dat de deuren openstonden en honderden mensen binnen waren gekomen. Dit besef kwam pas toen inwoners van de stad op de Facebookpagina van de gemeente reacties achterlieten over het incident. 

De gemeente stuurde een beveiliger naar het gebouw, die iedereen opriep te vertrekken. Volgens het bibliotheekpersoneel werd geen enkel boek gestolen. Of de cd's nog zijn teruggekomen is niet duidelijk. "Wij zijn dankbaar voor de eerlijkheid van de mensen die de bibliotheek gedurende deze uren hebben bezocht", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Zeldzame fout

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de openstaande deuren. Dat het systeem zo faalt is volgens de woordvoerder "zeer zeldzaam". De gemeente zal ervoor zorgen dat het niet opnieuw gebeurt. 

Goed
Lees ook:
Goed gerecycled? In deze Nieuw-Zeelandse stad krijg je dan een sticker